Credința ne protejează creierul de depresie. Studiu științific…

Convingerile religioase ne pot proteja creierul împotriva depresiei, potrivit noilor cercetări din domeniu. Oamenii de știință au descoperit o legătură interesantă între convingerile noastre personale și grosimea materiei albe. Substanța albă și substanța cenușie reprezintă cele două componente ale sistemului nervos central. Substanța albă este situată la nivelul creierului, în profunzimea emisferelor cerebrale și cerebeloase, în timp ce în măduva spinării ea ocupă o poziție superficială. Materia albă e compusă în cea mai mare parte din prelungirile nervoase ale neuronilor care sunt situați în exclusivitate în substanța cenușie. Axonii au rolul de a conecta diferitele zone ale substanței cenușii, ei transmițând impulsurile nervoase de la un neuron la altul.
Teoria conform căreia religia ne protejează de depresie se se află încă în fază incipientă, dar, pe măsură ce descoperirile ca acestea încep să se adune, legătura dintre depresie și religie devine din ce în ce mai interesantă. Astăzi, știm că depresia este, cel puțin într-o oarecare măsură, o consecință a genelor noastre. Există mai multe cercetări care sugerează că, dacă unul sau ambii părinți sunt deprimați, crește riscul în cazul unui copil de a suferi de depresie. Dar, în timp ce aceste studii sugerează o componentă genetică, depresia nu afectează toată lumea. Acest lucru înseamnă că trebuie să existe și alți factori în joc, iar viziunea asupra vieții unei persoane poate fi unul dintre acești factori. În rândul adulților cu risc crescut de depresie în familie, o credință fermă în religie sau spiritualitate, fără a fi legată neapărat de la participarea la activități în biserică sau la alte acțiuni reșligioase, pare să aibă un efect protector, protejând anumiți pacienți împotriva unei reapariții a tulburării depresive majore (MDD).
Cercetarea este sprijinită de un studiu din 2005 care a constatat că religia a servit drept tampon împotriva depresiei la cei cu sănătate precară. În plus, un studiu din 2013 a constatat că cei care sunt tratați pentru probleme de sănătate mintală răspund mai bine la tratament dacă cred în Dumnezeu.
Studiile anterioare au arătat că subțierea materiei albe este un biomarker pentru depresie, iar un studiu din 2014 a constatat că religia și spiritualitatea sunt asociate cu cortexul mai gros în câteva regiuni ale creierului legate de depresie. Rezultatele noului studiu pur și simplu alimentează aceste corelații. Cercetătorii au descoperit ca cei cu un risc de depresie ridicat, dar care au credințe religioase sau spirituale puternice, au creierul asemănător cu cei al căror risc de depresie este mic.
sursa:https://www.sciencealert.com/spiritual-or-religious-beliefs-may-act-like-a-buffer-against-depression-in-the-brain
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Aici este vorba in fond de conservarea energiilor prin evitarea pe cat posibil a oricarui tip de pacat.
Asa cum , daca cheltui in nestire banii pe lucruri marunte si ramai sarac ,si acest fapt te duce repede la deznadejde ,in timp ce daca ii dramuiesti bine ,chiar daca nu esti bogat ,reusesti sa te descurci si ai o perspectiva buna ,asa si cu energia interioara a omului.
Credinta dreapta si practica trebuie sa fie in concordanta ,si sa incercam sa le corelam in mod constient.Nu este simplu ,exista multe tentatii ,dar daca incerci ,apar si rezultatele.
Cand nu conservi energiile ,probleme normale de viata iti par de netrecut ,asa cum si omului beat ,parcurgerea unui drum drept ii este imposibila.
Depresia este una din manifestari ,exista si altele ,in functie de patologia comportamentala existenta ,deci pacatele nu sunt decat o patologie a sufletului ,manifesta.
Chiar si multa invatatura este sursa de depresie ,deoarece oboseste creierul ,care nu mai are bucuria miscarii ,a lucrului mecanic efectiv.De aceea zic eu ,este recomandata o proportie crescuta de munca fizica ,pentru pastrarea unei bune oxigenari cerebrale.
Ora de plimbare in aer liber ,duce dupa scurta vreme la imbunatatiri simtitoare ,si nu doar in depresie ci si la nivelul intregului organism.Este usor de practicat ,ulterior se poate face si sport ,cu moderatie.
De asemenea activitatile atat intelectuale cat si fizice trebuiesc impartite
judicios ,sa fie scurte in timp (30 min) si tangibile in continut ,deci in scopul final…adica sa poata fi indeplinite.
Prin repetarea in timp a acestor mici portii ,se obtine activitatea intreaga ,care facuta intr-o singura portie nu era realista.
Rugaciunea trebuie sa fie nu multa ,nici putina ,exact atata timp cat o poti rosti din inima ,deci cat simti ca poti iubi.
Este bine sa ai niste hobby-uri frumoase ,pe care sa le practici pentru a iesi din atmosfera muncii obligatorii ,de asemenea serviciul sa il faci nu din obligatie ci cu pasiune ,lucrand ca pentru Dumnezeu .Vin si bani suficienti ulterior.
Este extrem de util ,vital chiar ,si sursa de mari bucurii launtrice ,sa stii gati ,sa mananci mereu mancare buna ,facuta chiar de tine.Retetele de baza ,nu cine stie ce.Asta te fereste de conservantii alimentari ,potential nocivi ,de diferite pesticide ,etc.
In fond este aplicarea principiului de moderatie ,de dreapta socotinta ,caracteristic vietii crestine ,conform si proverbului …incet ,incet ,departe ajungi.Tipic familiei traditionale romanesti.
Aceste principii nu sunt bune doar in depresie ,ci si in intreaga viata normala a unui om ,si pe cat par de simple ,pe atat sunt de eficace.
Desigur ,tratamentul prescris de medic trebuie luat ,si considerat un aliment ,fara a fi o jignire ,el are scop si curativ ,si preventiv ,in caz de stres major.
Dar daca sufletul se vindeca ,se vindeca si depresia ,in mod cert .Uneori tratamentul este necesar pe o durata mai lunga ,pentru a evita recaderile ,si daca nu este insuportabil ,el trebuie mentinut ,conform indicatiei medicilor.
Atat medicina alopata ,cat si cea naturista si duhovniceasca sunt bune ,este asa numita terapie integrata ,la nici una nu trebuie renuntat ,iar starea de sanatate ,nu doar in depresie ,se amelioreaza ,uneori destul de rapid ,alteori dupa un oarecare timp.
Televizorul in special ,dar si excesul de calculator trebuiesc treptat evitate ,nu brusc ,deoarece pot fi cazuri de dependenta,tratabile de asemenea medical(este cel mai indicat).
Continuturile vizualizate/ascultate trebuie sa fie in conformitate cu morala crestina ,altfel se adauga riscuri suplimentare.
Statul la soare ,in aer liber ,prin diversi factori printre care formarea vitaminei D in organism ,de asemenea este indicat.
Nu e bine deloc de vorbit mult ,pastrarea tacerii este corecta ,deoarece conserva energia.Ce vorbesti sa fie doar cu folos.
Acestea sunt cateva masuri ,necesare si suficiente pentru ameliorare.
Doamne ajuta!