Cornul de Aur și lanțul misterios

Imperiul Roman de Răsărit avea sediul naval în golful numit Cornul de Aur, iar ziduri au fost construite de-a lungul țărmului pentru a proteja orașul Constantinopol de atacurile navale.
La intrarea în Corn, pe partea de nord, un lanț mare a fost construit de la Constantinopol până la vechiul Turn al Galatei pentru a împiedica intrarea navelor nedorite.
Cunoscut printre bizantini sub numele de Megàlos Pyrgos (însemnând „Marele Turn” în greacă), acest turn a fost în mare parte distrus de cruciații latini în timpul celei de-a patra cruciade din 1204.
În 1348, genovezii au construit un nou turn în apropiere, pe care l-au numit Christea Turris ( Turnul lui Hristos), numit acum Turnul Galata.
Au fost trei momente notabile când lanțul de peste Corn a fost fie rupt, fie ocolit.
În secolul al X-lea, Rușii din Kiev și-au dus navele lungi din Bosfor, în jurul Galatei, și le-au relansat în Corn; bizantinii i-au învins cu focul grecesc.
În 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, navele venețiene au putut rupe lanțul.
În 1453, sultanul otoman Mehmed al II-lea, eșuând în încercarea sa de a rupe lanțul cu forța brută, a folosit în schimb aceeași tactică precum a Rusiei; remorcându-și corăbiile peste Galata.
După cucerirea otomană a Constantinopolului în 1453, Mehmed al II-lea a relocat etnicii greci de-a lungul Cornului în Phanar (Fenerul de astăzi).
Balatul a continuat să fie locuit de evrei, ca și în epoca bizantină, deși mulți evrei au decis să plece după preluarea orașului.
Această zonă a fost repopulată când Bayezid al II-lea i-a invitat pe evreii care au fost expulzați din Spania să se reinstaleze în Balat.
În 1502, Leonardo da Vinci a realizat un desen al unui pod cu o singură travă de 240 de metri peste Cornul de Aur, ca parte a unui proiect de inginerie civilă pentru sultanul Bayezid II.
Desenele și notițele lui Leonardo cu privire la acest pod sunt expuse în prezent la Museo della Scienza e della Tecnologia din Milano, Italia.
Deși designul original nu a fost niciodată executat, viziunea Podului Cornul de Aur al lui Leonardo a fost reînviată în 2001, când un mic pod bazat pe designul lui a fost construit lângă Ås în Norvegia de către Vebjørn Sand.
Până în anii 1980, Cornul a fost poluat cu deșeuri industriale de la fabrici, depozite și șantiere navale de pe țărmurile sale. De atunci a fost curățat, iar peștii, fauna și flora locală au fost în mare parte restaurate.
Camera de Comerț din Istanbul este, de asemenea, situată de-a lungul țărmului, la fel ca mai multe cimitire musulmane, evreiești și creștine.
Alte instituții de-a lungul malurilor Cornului includ muzee, săli de congrese, facilități de sprijin ale marinei turce și campusuri ale diferitelor universități.
Astăzi, istoria și mediul natural al Cornului îl fac o atracție turistică populară în Istanbul, vizitat de milioane de turiști internaționali anual.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu