Controverse genetice – Un biolog de origine română de la Universitatea din Huston susține că doar 25% din genomul uman este funcțional. Cum pot ajuta calculele lui Dan Graur la reorientarea științei genomicii umane

Un biolog de origine română de la Universitatea din Houston a publicat noi calcule care indică faptul că doar 25% din genomul uman este funcțional. Acest lucru este în contradicție cu concluziile celorlalți oameni de știință care consideră că până la 80% din genom este funcțional. Potrivit celor de la Science Daily, în lucrarea numită Genome Biology and Evolution, Dan Graur a subliniat faptul că partea funcțională a genomului uman se situează între 10% și 15%, cu o limită superioară de 25%. Restul este așa-numitul ADN nedorit sau ADN inutil, dar inofensiv.
Cercetătorul român, alături de colegii săi americani din cadrul aceleiași universități au ajuns la aceste concluzii după ce au studiat rata de mutație dăunătoare și rata fertilității de înlocuire a populațiilor. Atât dimensiunea genomului cât și rata mutațiilor dăunătoare din părțile funcționale ale genomului au fost determinate anterior, iar datele istorice documentează nivelurile populației umane. Cu aceste informații, Graur a dezvoltat un model pentru a calcula scăderea succesului reproductiv indus de mutațiile dăunătoare, cunoscut sub numele de „sarcină mutațională”, în raport cu porțiunea genomului care este funcțional.
Din cauza mutațiilor dăunătoare, fiecare cuplu din fiecare generație trebuie să aibă mai mult de doi copii pentru a menține o dimensiune constantă a populației. Potrivit lui Dan, în ultimii 200.000 de ani, ratele de fertilitate la nivel de înlocuire au variat de la 2,1 la 3,0 copii pe cuplu, observând că populația globală a rămas remarcabil de stabilă până la începutul secolului al XIX-lea, când scăderea mortalității la nou-născuți a dus la creșterea ratei fertilității.
„În cazul în care 80% din genomul uman ar fi funcțional, atunci rate ale natalității nerealist de mari ar fi necesare pentru a susține creșterea actuală a populației mondiale, asta chiar dacă rata mutațiilor dăunătoare s-ar afla la limita sa inferioară a intervalului estimat. Pentru ca 80% din genomul uman sa funcționeze, fiecare cuplu din lume ar trebui să aibă în medie 15 copii”, susține Dan Graur.
În 2012, oamenii de știința din cadrul proiectului Enciclopedia de elemente ADN (ENCODE) au anunțat că 80% din genomul uman are o funcție biochimică. Graur a spus că acest nou studiu nu numai că pune aceste afirmații sub îndoială, dar speră că va ajuta la reorientarea științei genomicii umane.
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170714140234.htm
traducere și adaptarE: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu