Cunoaste lumea

Noutăți

Comuna Pesac, jud. Timiș (Foto)

  •  
  •  
  •  

La 16 noiembrie 1768 apare prima atestare documentară a satului Pesac, întemeiat cu aprobarea împăratului Iosif al II-lea, aflat la prima sa vizită în Banat.

Satul este întemeiat de familii de români venite din Sânpetru Mare (Sârbesc), ca urmare a revărsărilor repetate ale râului Aranca.

În 1769 satul a fost donat ca feudă de către Curtea Imperială din Viena episcopului catolic Bajzáth Iosif din Veszprém iar în 1774  este consemnată mențiunea „Pesak, ein Walahisches Dorf“ (sat românesc).

În 1779 sunt colonizate 62 de familii români din părțile Sibiului și în  sec. XVIII-XIX – migrează în Pesac, dar și în satele vecine, românești, dar mai ales germane, rromi din Ungaria și Slovacia, folosiți ca argați pe domeniile agricole ale șvabilor.

În 1862 este construită prima clădire a școlii confesionale de pe lângă biserica ortodoxă română.

La 13 noiembrie 1923, Pesacul a fost vizitat de regele României, Ferdinand I iar în 1934 ajunge în vizită Regele Carol al II-lea.

În 1936-1937 încep lucrările de construcție a unei noi școli de stat după care comuna constuiește o casă națională, cor mixt (din anul 1870), institut de credit, fabrică de sifon, gară, oficiu poștal; funcționa și o fabrică de spirt cu 100 de lucrători (proprietate a firmei „Friedmann și confrații“, înființată în 1876 la Timișoara).

Principala ocupație a locuitorilor rămâne agricultura (mai ales legumicultura, datorită solului nisipos).

Foto Mădălina Corina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii