Complexul Laas Geel din Somalia și uimitoarele picturi rupreste de aici

Laas Geel este un complex de adăposturi și peșteri situate la 55 de kilometri nord-est de Hargeisa, capitala Somalilandului, o regiune autonomă a Somaliei, țară sfâșiată de războie civile. Complexul este situat în apropierea unei confluențe a două râuri secate în prezent însă, care, în epoca neolitică, erau o adevărată oază pentru cei care ajungeau prin aceste părți ale lumii. Localnicii au știut de acest loc și de picturile realizate de oameni de secole, dar l-au evitat din cauza unor superstiții și legende locale care vorbeau de faptul că acest complex este bântuit de demoni și duhuri rele. Peșterile conțin unele dintre cele mai vechi picturi rupestre cunoscute din Cornul Africii. Acestea au fost realizate, conform estimărilor, între acum 9.000 și 3.000 de ani î.Hr.
Locul a fost descoperit de către occidentali relativ recent. În noiembrie și decembrie 2002 a fost efectuată o primă cercetare arheologică de către o echipă franceză, în regiune. Pe 4 decembrie, arheologul francez Xavier Gutherz de la Universitatea Paul Valery și echipa sa au anunțat faptul că peșterile Laas Geel și picturile spectaculoase descoperite aici sunt unele dintre cele mai importante și bine conservate de pe întreg teritoriul african. În noiembrie 2003, o misiune a revenit la Laas Geel, iar o echipă de experți a realizat un studiu detaliat al picturilor și contextul lor preistoric.
Picturile de peșterile din Laas Geel prezintă bovine însoțite de oameni, despre care se crede că au fost locuitori ai regiunii. Gâturile bovinelor sunt împodobite cu un fel de plastron, iar unele dintre acestea sunt, de asemenea, portretizate purtând obiecte decorative. Pe lângă bovinele cu coarne lungi, picturile prezintă și o imagine a unui câine domestic, precum și o girafă.
Complexul este alcătuit din aproximativ 20 de adăposturi sau peșteri de piatră formate din formațiuni naturale de granit de diferite dimensiuni, cea mai mare fiind de 10 metri lungime și cu o adâncime de aproximativ 5 metri. Adăpostul 1, cum mai este numită cea mai mare peșteră, este unul dintre cele mai importante adăposturi din Laas Geel datorită bogăției compoziției picturilor. Peștera are un tavan complet acoperit cu picturi care este considerat centrul artistic și creativ al complexului. Se estimează că există 350 de reprezentări ale animalelor și ale oamenilor, precum și numeroase mărturii tribale în Laas Geel.
Astăzi, situl arheologic este în pericol din cauza distrugerii, jafurilor și a săpăturilor clandestine din zonă, mulți localnici căutând comori îngropate, comori apărute tot după răspândirea unor zvonuri locale. Mai mult decât atât, din cauza regiunii în care se află, Somaliland nu este recunoscut pe plan internațional ca un stat, iar complexul nu a putut fi inclus în patrimoniul mondial UNESCO. În ultimii ani, picturile de la Laas Geel au devenit atracții turistice atrăgând vizitatori din întreaga lume. Nu putem decât să sperăm că, cu mai multă atenție, vor fi depuse eforturi mai mari și serioase pentru conservarea și protejarea acestor lucrări de artă extrem de prețioase petnru istoria omenirii.
sursa: https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/laas-geel-complex-and-magnificent-ancient-rock-art-somalia-003174
sursa: https://www.independent.co.uk/news/world/postcard-from-laas-geel-9686871.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu