Combustibil pentru avioane din lumina soarelui și aer

Oamenii de știință de la ETH Zurich au construit o fabrică ce poate produce combustibili lichizi neutri din carbon, din lumina soarelui și aer.
Următorul obiectiv va fi de a duce această tehnologie la scară industrială și de a atinge competitivitatea.
Într-o lucrare publicată în revista Nature, cercetătorii din Zurich și Potsdam descriu modul în care funcționează acest nou reactor solar și schițează un cadru politic care ar oferi stimulente pentru extinderea producției de „kerosen solar”.
Analizele întregului proces arată cum combustibilul ar costa între 1,20 și 2 euro pe litru dacă ar fi produs la scară industrială. Regiunile deșertice cu resurse solare mari sunt deosebit de potrivite ca locuri de producție.
„Spre deosebire de biocombustibili, al căror potențial este limitat din cauza deficitului de terenuri agricole, această tehnologie ne permite să satisfacem cererea globală de combustibil pentru avioane utilizând mai puțin de 1% din terenul arid al lumii și nu ar concura cu producția de alimente sau furaje”, explică Johan Lilliestam, liderul grupului de cercetare la Institutul pentru Studii Avansate de Durabilitate (IASS Potsdam) și profesor de politică energetică la Universitatea din Potsdam.
Dacă materialele utilizate pentru construirea instalațiilor de producție, cum ar fi sticla și oțelul, sunt fabricate folosind energie regenerabilă și metode neutre din punct de vedere al carbonului, emisiile pot fi reduse în continuare până aproape de zero.
Cu toate acestea, având în vedere costurile mari ale investițiilor inițiale, combustibilii solari vor avea nevoie de sprijin politic pentru a-și asigura intrarea pe piață.
„Instrumentele de sprijin existente ale Uniunii Europene – comercializarea și compensarea cotelor de emisii – nu sunt suficiente pentru a stimula cererea pieței de combustibili solari.
Având în vedere acest lucru, propunem adoptarea unui sistem european de cote specifice tehnologiei pentru combustibilul de aviație. Acest lucru ar necesita companiile aeriene să achiziționeze o anumită parte din combustibilul lor din surse solare”, explică Lilliestam.
Material furnizat de Institute for Advanced Sustainability Studies e.V. (IASS).
Foto burst shopify Anthony Gorenchan
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu