Colea Răutu ne-a lăsat o moștenire artistică excepțională. Amintirea sa va rămâne mereu vie în sufletele iubitorilor filmului românesc!

În primăvară s-au împlinit opt ani de când marele actor Colea Răutu nu mai este printre noi. Ce iute trece vremea! Iar în curând se vor împlini 104 ani de la nașterea sa. Colea Răutu a fost un om conștient de comoara artistică pe care a lăsat-o în urmă. A fost un om cu dragoste de viață și de profesie. Un artist desăvârșit, care a pus mereu pecetea autenticității peste rolurile pe care le-a jucat, fie negative, fie pozitive!
A intrat în lumea artistică în calitate de cântăreț, dar cariera de actor de teatru și de film a fost cea care ni l-a făcut cunoscut. Dacă Hollywood-ul l-ar fi avut pe Colea Răutu printre artiștii săi, filmografia americană ar fi fost și mai strălucită. Așa, însă, a avut de câștigat industria cinematografică românească. Colea Răutu a „prins” o perioadă în care au existat posibilitățile și resursele necesare pentru filme numeroase, dintre care unele cu adevărat minunate. Să ne gândim doar la resursele umane și financiare alocate filmului „Mihai Viteazu”!
Cât privește acea perioadă a cinematografiei românești, la capitolul minusuri a fost imixtiunea ideologică a partidului unic în conturarea mesajului transmis prin producțiile artistice. Dar marii creatori și interpreți au știut adesea să fenteze cu pricepere intervențiile politicului și capcanele ideologiei dominante. Apropo de imixtiune ideologică… Poate să creadă cineva că filmele actuale nu sunt ideologizate, mai mult sau mai puțin subtil?!
Colea Răutu și actorii din generația sa de aur, au lăsat în urmă producții cinematografice extraordinare, admirate și în țările occidentale cu tradiție în domeniu. „Mihai Viteazu”, „Toate pânzele sus”, „Răscoala”, „Moara cu noroc” fac parte dintre zecile de filme pe care Colea Răutu le-a înfrumusețat și le-a conferit autenticitate prin extraordinara sa interpretare. Se pare că a jucat în mai mult de 80 de producții cinematografice. Câte dintre tinerele talente ale cinematrografiei actuale se vor mai putea lăuda cu o asemenea activitate filmografică, după decenii de carieră?!
Multă lume va fi uimită să afle că numele real al marelui artist, născut în Basarabia la sfârșitul lunii noiembrie din anul 1912, este Nikolai Rutkovski. Numele de Răutu l-a preluat de la mama sa. Tatăl a fost polonez. Pentru români, pentru cinematografia noastră, artistul a fost și va rămâne Colea Răutu, actorul cu o fizionomie plăcută și inconfundabilă, cu trăsăturile sale ușor mongole. Artistul a fost solicitat, din acest utltim motiv, pentru roluri memorabile în filme românești și străine. A interpretat roluri de tătar, de turc și chiar de… amerindian, de apaș.
Deși a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din București într-o perioadă în care dacă reușeai să ajungi licean era deja lucru mare, Colea Răutu nu a nutrit o nemaipomenită atracție pentru școală, după propriile spuse. Era mai atras de sportul cu balonul rotund, de călărie, de artele interpretative. „Ți-a ieșit coașaru′n drum” este melodia pe care el a interpretat-o cel dintâi. Cât privește primul său film, realizat în 1954, acela s-a numit „Desfășurarea”.
Colea Răutu s-a numărat, alături de Ion Dichiseanu, printre puținii actori români care au jucat roluri de amerindieni în filme aparținând genului „western”, realizate peste hotare. Se spune că, prin comparație cu multe dintre western-urile realizate peste Ocean, acelea est-germane în care a jucat și Colea Răutu în roluri de amerindian prezintă o perspectivă mai realistă asupra vieții indienilor americani. Acele producții est-germane sunt considerate mai obiective chiar și de către nativii americani.
Pare de necrezut că s-au scurs deja peste opt ani de când Colea Răutu a plecat din această lume. Și totuși este atât de prezent, prin ceea ce a lăsat în urmă. E prezent în sufletele noastre!
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse: www.activenews.ro, adevarul.ro, wikipedia.ro
Imagini: captură YouTube
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu