„Codul bunei neveste” din 1934: „Îţi vede rochia … dar nu şi sufletul“

„Dacă-ţi dai cu vre-o cremă pe obraz şi nas, să nu te vadă decât oglinda“.
„Mai toţi bărbaţii au o aversiune de neînvins împotriva ciorapilor cari nu sunt bine întinşi pe picior“.
„Nu făcea gargară în faţa lui!”
Acestea sunt doar câteva sfaturi pe care le primeau soțiile în anii ’30, „câteva reguli de care nevasta trebuia să ţină cont ca să se asigure că bărbatului îi va sta gândul la familie şi nu va fi tentat de alte distracţii.” (adevarul.ro)
Între anii 1894-1902 apare revista cu titlul: „Calendarul revistei Lumea ilustrată”. Din 1903 își schimbă titlul și rămâne doar „Calendarul Lumea ilustrată”, almanah care, din 1917, apare la editura librăriei IG. Hertz. Va fi tipărit în ediții populare dar și în ediții de lux, alcătuit de I. Gorun, prezentînd informații culturale, literatură, folclor, etnografie și evocări istorice.
Publicația are o viață lungă și adesea publică materiale inedite. Astfel, în 1934, a fost publicat „Codul bunei neveste”, plin de sfaturi adunate de la femei căsătorite, „lecţii despre viaţa de cuplu învăţate pe propria piele, menite să facă mariajul trainic şi bărbatul fericit.”
Sfaturile, pentru a fi mai bine primite și mai bine gestionate de cititoare, erau împărțite pe categorii: afecțiune, îngrijirea de sine, munca în bucătărie, vorba cu cei din casă și din jur, curățenia în casă, tratamente în caz de boală etc.
„Încă de dimineaţă, la cafeaua cu lapte, să te prezinţi bine, îngrijită, simţită. Bărbaţii au oroare de femeile nepieptănate”.
„Nu-i vorbi niciodată de pasta de dinţi şi de ras… sau, în orice caz, abia după prima ceaşcă de cafea“
„Nu-ţi turbura niciodată soţul când se rade. Pentru bărbaţi rasul, îmbrăcatul şi celelalte analoage, constitue un act sacru, în decursul căruia nu-i place să-i pălăvrăgeşti. Chiar şi bărbaţii cei mai joviali sunt dimineaţa refractari vorbei.“
„Fii întotdeauna cu douăzeci şi cinci la sută mai veselă decât ai motive să fii şi arată-te şi faţă de el tot aşa de dispusă cum obişnuieşti să fii în societate.“
„Învaţă-te să te schimbi. El îţi va fi infinit recunoscător dacă va găsi la tine mereu ceva nou.“
„Nu găti numai pentru „el“… ci pentru „voi“.“
„Nu-l desgusta de mâncările lui favorite.“
„Nu-i îngădui să se desguste de mâncările tale favorite.“
„Nu te indispune când găseşte câte un merit altei femei. Mai bine însemneaz’o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ţi lipseşte ţie”
„Fii cât mai rar bolnavă!“
„Când bărbatul tău şi-a şi pus pălăria şi pardesiul şi e gata de plecare, nu-l mai opri cu socoteli, ca şi cum s’ar fi întors acum acasă.“
„Lasă-l să vorbească şi spune întotdeauna „da”… căci după aceea tot faci ce vrei tu.“
„Aibi despre prietenii şi rudele lui o părere bună… nu e nevoie, pentru asta, să-i iubeşti cu înflăcărare“.
coperta Calendarul Lumea Ilustrată din 1934
surse: adevarul.ro, certitudinea, ro, europeana.eu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu