Cluj Napoca întrece oraşul New York la calitatea vieţii. Ce capitale europene a mai întrecut?

Clasamentul mondial privind calitatea vieții, realizat de publicaţia specialiazată Numbeo, menţionează oraşul Cluj Napoca drept unul din locurile unde merită să trăieşti.
Potrivit Indicelui “Quality of Life” / Calitatea Vieţii, Municipiul Cluj-Napoca ocupă locul 53 pe plan mondial, întrecând astfel în mod surprinzător oraşele New York, Londra, Roma şi Paris.
“Quality of Life reprezintă o estimare a calității vieții în general, prin utilizarea unei formule empirice. Acest indice a fost calculat în funcție de puterea de cumpărare, siguranța locuitorilor, sistemul de sănătate, prețurile de consum și al proprietăților, rata criminalității și poluarea.” (dzr.org.ro)
Oraşul Tel-Aviv (Israel) se afla pe locul 59, cu 131.25 de puncte, Ankara (Turcia), locul 61, cu 128.31 de puncte, Paris (Franța), locul 63, cu 124.86 de puncte, Budapesta (Ungaria), 67, cu 109 de puncte, Sofia (Bulgaria), locul 68, cu 107.27, Milano (Italia), locul 69, cu 99.49, Istanbul (Turcia), locul 71, cu 93,71, Londra (Marea Britanie) cu 86,89, Buenos Aires (Argentina), poziția a 73-a, cu 85.31 de puncte, New York (Statele Unite), locul 76, cu 81.97 de puncte.
Primele locuri au fost ocupate de oraşele Zurich (Elveția), locul 1, cu 288.36 de puncte, Canberra (Australia), 2, cu 286.87, Ottawa (Canada), 3, cu 279,46, Munchen (Germania), 4, cu 266.09, Goteborg (Suedia), 5, cu 235.88, Copenhaga (Danemarca), 6, cu 235.67, Calgary (Canada), 7, cu 234.45, Brisbane (Australia), 8, cu 231.12.
“De asemenea, Cluj Napoca este capitala europeană a aerului curat, potrivit unui clasament realizat de revista franceză We Demain, împreună cu asociaţia Respire. Datele clasamentului arată că, în termeni mai tehnici, Clujul este oraşul în care nu s-a înregistrat nicio depăşire a pragului de particule în suspensie, dioxid de azot şi ozon.” (dzr.org.ro)
Cluj Napoca este al doilea oraș ca mărime din România, municipiu de reședință al județului Cluj, și este considerat a fi inima Transilvaniei. În trecut a fost reședința Comitatului Cluj și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei.
Emblema oraşului Cluj Napoca
Prima atestare documentară a unei așezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a menționat aici una dintre cele mai însemnate localități din Dacia, cu numele Napuca. Cea dintâi atestare a Napocii romane datează din perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei, din anii 107-108, și constă dintr-o bornă militară, descoperită la Aiton, rezultată de la construcția unui drum strategic imperial. Fondată pe malul drept al râului Samus, Napoca era la început un simplu vicus. Ea devine așezare urbană (civitas) în timpul împăratului Hadrian, în anul 124 d.Hr., sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca, atestat în inscripții. Ajunsă capitală a provinciei, Napoca este ridicată apoi la rangul de colonia, fiind denumită Colonia Aurelia Napoca, privilegiu acordat de Marcus Aurelius sau de Commodus. Orașul se bucura de ius Italicum, care prevedea diferite facilități fiscale pentru cetățenii săi. După retragerea administrației romane din Dacia, în anul 271 d.Hr., viața urbană, odinioară înfloritoare, avea să înceteze. În epoca medievală, Clujul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1167, sub denumirea Castrum Clus. (primariaclujnapoca.ro)
Surse: dzr.org.ro, onlinereport.ro, numbeo.com, primariaclujnapoca.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu