Cunoaste lumea

Noutăți

Clădiri dispărute: Așezămintele Brâncovenești. Reconstituire 3D

  •  
  •  
  •  

Zona bucureșteană în care azi găsim biserica Domnița Bălașa, face parte dintr-un ansamblu de clădiri cunoscute drept Așezămintele Brâncovenești. La jumătatea anilor ’80, zona a fost demolată în mare parte ca urmare a planului de sistematizare a capitalei și a construirii Centrului Civic.

poza-color-1foto arhivă

“Testamentul ctitoricesc al Bănesei Safta Brâncoveanu a fost redactat în octombrie 1835 și întărit de Domnitorul Alexandru Ghica și Mitropolitul Neofit, prin care înființa Spitalul Brâncovenesc și îl unea, sub o singură epitropie, cu Biserica Domnița Bălașa, azilul și școala ei, astfel luând ființă Așezămintele Brâncovenești.” declară Oana Marinache, coordonatoarea proiectului de reconstituire a acestor așezăminte. “Acestea au fost, mai bine de 150 de ani, un model instituțional filantropic, religios și spitalicesc de seamă, capabile să se administreze și dezvolte pe baza averii și arenzilor moșiilor brâncovenești cu care au fost înzestrate.”

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-2-650x369reconstituire 3D

Reconstituirile 3D aparțin urbanistului Andrei Popescu. “Partea mea din proiect a constat în realizarea reconstituirii virtuale a ansamblului, pentru aceasta bazându-mă pe informații (planuri, fotografii de epocă etc) descoperite în arhive. Existența destul de lungă a așezămintelor a generat realizarea unei serii întregi de clădiri, unele de importanță chiar la nivel de oraș. Multe dintre ele nu s-au păstrat, fiind demolate cu ocazia diferitelor modernizări și extinderi succesive.”

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-3-650x488reconstituire 3D

 

planuri-spital-brancovenesc-465x390foto arhivă

Spitalul Brâncovenesc rămâne unul dintre complexele sanitare și filantropice model al secolelor al XIX-XX-lea, construit între 1835 – 1838 de ctitora Băneasa Safta Brâncoveanu și extins ulterior în 1842, 1855-1857 și refăcut la începutul secolului al XX-lea. În 1984, spitalul a fost demolat din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, pentru a se construi Centrul Civic.

Expoziția „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015”, organizată pentru a aniversa 180 de ani de la fondarea ansamblului arhitectural, se poate vizita până la data de 27 noiembrie 2015, la Casa de cultură „Friedrich Schiller”, din str. Batiștei nr. 15, București.

EXPO-Brancovenesc_POSTERreportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: Asociația Istoria Artei, Idei Urbane


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină



  •  
  •  
  •  

1 Comment on Clădiri dispărute: Așezămintele Brâncovenești. Reconstituire 3D

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii