Ciudățenie japoneză: Pescuitul cu ajutorul Cormoranilor. Metodă străveche practicată și astăzi în unele zone din Japonia…

Cormoranii sunt păsări acvatice care fac parte din ordinul Pelecaniformes. Acești maeștri ai pescuitului își așteaptă prada pe malul mării sau pe marginea râurilor. În Japonia antică și China, pescarii au învățat să domesticească și să antreneze aceste păsări pentru a-i ajuta să prindă pești. Pescuitul cu ajutorul cormoranilor sau „Ukai” în japoneză, este practicată de 1.300 de ani în anumite locuri din țară, în special pe râul Nagara din regiunea Gifu.
Pescuitul cu cormorani se desfășoară la apusul soarelui. Grupurile de pescari, aflaţi în bărci din lemn, vin cu aproximativ o duzină de cormorani legaţi cu sfoară, care înoată alături de barcă şi se aruncă cu capul sub apă pentru a prinde peştii pe care îi înghit întregi. Cormoranul este legat cu sfoară aproape de baza gâtului, astfel încât să poată înghiţi doar peştii mici. În schimb, când păsările capturează şi încearcă să înghită peşti mari, acesta este blocat în gât şi, ulterior, luat de pescari. O pasăre poate stoca în gât până la şase peşti.
Fiecare barcă este luminată de un foc mare pentru ca păsările să poată vedea sub apă. Deși s-au dezvoltat metode mai eficiente de prindere a peștilor, pescuitul cu ajutorul acestor păsări a rămas încă o tradiție vie și extrem de populară din punct de vedere turistic.
Cormoranii sunt răspândiți pe toate continentele, în afară de Antarctica, însă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale și regiunea sudică a zonelor temperate. Nu se găsesc cormorani în Asia Centrală sau Asia de Nord ca și în regiuni întinse din Canada sau regiunile calde aride.
sursa: .amusingplanet.com
sursa foto: Chris McGrath
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Mi-ai dat o idee. Datul la europeștemic cu cioara. Îi las prada peștemic.
Mersi, rămân dator! cu vreo idee…
Sincer, mi se pare barbar aceasta metoda.