Cunoaste lumea

Noutăți

Cine are nevoie de un calculator dacă ai ochi buni?

  •  
  •  
  •  

Mecanismele pe care le folosim pentru a simți cantitatea sunt localizate în ochii noștri (în pupile).

Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Școala de Psihologie a Universității din Sydney, în colaborare cu Universitățile din Pisa și Florența (Italia), publicate de curând în Nature Communications.

Având în vedere importanța percepției spontane a cantității, oamenii de știință s-au întrebat dacă aceasta poate fi dezvăluită printr-un răspuns fiziologic primitiv, automat.

Reflexul luminii pupilei este probabil cel mai automat răspuns fiziologic: se restrânge în lumină și se dilată în întuneric.

„Cercetări recente din laboratorul nostru arată că dimensiunea pupilelor este, de asemenea, reglementată de factori cognitivi și perceptivi”, a spus autorul principal, profesorul Paola Binda de la Universitatea din Pisa.

Studiul de față a profitat de această descoperire. Cercetătorii au prezentat unui grup de participanți adulți, imagini cu un număr variabil de puncte (18 sau 24), care au fost fie izolate, fie conectate prin linii.

Conectarea punctelor în forme de gantere face ca punctele să apară mai puține (deși sunt același număr), o iluzie binecunoscută.

Participanții au observat tiparele pasiv, fără a acorda o atenție specială numărului de obiecte din ele sau oricărui alt atribut.

Rezultatele au arătat că, deși numărul de pixeli (negru sau alb) a fost același pentru toate modelele, diametrul pupilelor participanților a variat în funcție de numărul de puncte perceput; acestea au fost cele mai mari atunci când numărul perceput a fost mare și mai puțin atunci când a fost scăzut.

Acest rezultat arată că informațiile numerice sunt intrinsec legate de percepție”, a spus dr. Elisa Castaldi de la Universitatea din Florența.

Acest lucru ar putea avea implicații importante, practice. De exemplu, această abilitate este compromisă în discalculie, care este o disfuncție în învățarea matematicii, așa că experimentul nostru poate fi util în identificarea timpurie a acestei afecțiuni la copiii foarte mici.

Este foarte simplu: subiecții pur și simplu privesc un ecran fără a avea niciun răspuns activ, iar răspunsul lor pupilar este măsurat de la distanță.”

Material furnizat de Universitatea din Sydney

Foto Thought Catalog, Burst shopify


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii