Cunoaste lumea

Noutăți

Cine a inventat omleta?

  •  
  •  
  •  

Se crede că cele mai vechi omlete își au originea în Persia antică.

Potrivit lui Alan Davidson, cuvântul francez omletă a intrat în uz la mijlocul secolului al XVI-lea, dar versiunile alumelle și alumete sunt folosite de Ménagier de Paris în 1393.

Rabelais (Gargantua și Pantagruel) menționează o homelaicte d’oeufs, Olivier de Serres o amelette, Le cuisinier françois de François Pierre La Varenne (1651) are aumelette, iar omleta modernă apare în Cuisine bourgeoise (1784).

Alexandre Dumas discută mai multe variante ale omletei în Grand dictionnaire de cuisine.

Una este o omletă cu ierburi proaspete (pătrunjel, arpagic și tarhon), alta este o variantă cu ciuperci despre care Dumas spune că poate fi adaptată folosind mazăre verde, sparanghel, spanac, măcriș sau soiuri de trufe.

„Omleta kirsch” (sau omleta cu rom) este o omletă dulce făcută cu zahăr și lichior, fie kirsh, fie rom. Omleta se rulează și se stropește cu zahăr pudră.

O altă omletă dulce, atribuită unui bucătar regal al Prusiei, este făcută cu mere și glazură de zahăr brun.

Despre omleta arabă, Dumas scrie: „M-am preocupat în această carte să ofer rețetele popoarelor care nu au o bucătărie adevărată. Iată, de exemplu, o rețetă pe care bucătarul lui Bey a fost suficient de bun să mi-o dea”.

Omleta în sine se face cu un ou de struț și se servește cu un sos picant de roșii și ardei.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii