Cunoaste lumea

Noutăți

Cine a băut cafea pentru prima dată?

  •  
  •  
  •  

Potrivit unei legende, strămoșii poporului oromo de astăzi dintr-o regiune din Jimma, Etiopia au fost primii care au recunoscut efectul energizant al plantei de cafea.

Cu toate acestea, nicio dovadă directă care să fi fost găsită mai devreme de secolul al XV-lea care să indice cine dintre populațiile africane a folosit cafea ca stimulent sau unde a fost cultivată pentru prima dată cafeaua.

Povestea lui Kaldi, căprarul etiopian din secolul al IX-lea care a descoperit efectul stimulant al cafelei când a observat cât de entuziasmate au devenit caprele sale după ce au mâncat boabele de la o plantă de cafea, nu a apărut în scris până în 1671 și este probabil apocrifă.

O altă legendă atribuie descoperirea cafelei unui șeic Omar.

Potrivit unei cronici veche (păstrată în manuscrisul Abd-Al-Kadir), Omar, care era cunoscut pentru capacitatea sa de a vindeca bolnavii prin rugăciune, a fost odată exilat din Mocha în Yemen într-o peșteră din deșert de lângă Ousab (Wusab de astăzi), la aproximativ 90 de kilometri est de Zabid, Yemen).

Înfometat, Omar a mestecat fructe de pădure din tufișurile din apropiere, dar le-a găsit prea amare. A încercat să prăjească semințele pentru a îmbunătăți aroma, dar acestea au devenit tari.

Apoi a încercat să le fierbe pentru a înmuia sămânța, ceea ce a rezultat într-un lichid maro parfumat. După ce a băut lichidul, Omar a fost revitalizat și susținut zile întregi.

Pe măsură ce poveștile despre acest „medicament minune” au ajuns la Mocha, Omar a fost rugat să se întoarcă și a fost făcut sfânt.

O revizuire a studiilor clinice din 2017 a constatat că consumul de cafea este, în general, sigur în limitele nivelurilor obișnuite de aport și este mai probabil să îmbunătățească rezultatele sănătății decât să provoace rău la doze de 3 sau 4 căni de cafea pe zi.

Excepțiile includ un posibil risc crescut la femeile care au fracturi osoase și un posibil risc crescut la femeile însărcinate de pierdere a fătului sau scădere a greutății la naștere.

Rezultatele au fost complicate de calitatea slabă a studiului și de diferențele de vârstă, sex, stare de sănătate și dimensiunea porției.

Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit recomandă că evitarea cafelei poate reduce anxietatea. Cofeina, ingredientul activ major al cafelei, este asociată cu anxietatea.

La doze mari, de obicei mai mari de 300 mg, cofeina poate provoca și agrava anxietatea. Pentru unii oameni, întreruperea consumului de cofeină poate reduce semnificativ anxietatea.

Tulburarea de anxietate indusă de cofeină este o subclasă de tulburare de anxietate indusă de substanțe sau medicamente. Populațiile care pot fi cel mai afectate de consumul de cofeină sunt adolescenții și cei care suferă deja de tulburări de anxietate.

Cercetările preliminare au indicat posibilitatea unei relații benefice între consumul de cafea și reducerea depresiei. Cercetările preliminare pe termen lung, inclusiv evaluarea simptomelor de demență și tulburări cognitive, au fost neconcludente deoarece cafeaua are un efect la vârstnici.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii