Cunoaste lumea

Noutăți

Cetatea din Feldioara se va deschide pentru public în luna septembrie

  •  
  •  
  •  

Cetatea din Feldioara, comuna Feldioara, județul Brașov, a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Cetatea este azi monument istoric.

800px-Fortress_Feldioara_(Brașov)_14
Din câteva ziduri vechi și ruinate, fortificația teutonă care străjuiește comuna Feldioara a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul grație proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara”, derulat și finalizat integral de Consiliul Județean Brașov. La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie 2016, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică și culturală a județului”, se menționează în comunicatul de presă.

Cetatea va avea mai multe turnuri funcționale (turnul de est, turnul porții, turnul de nord și turnul de vest, care este cel mai bine conservat, și unde va fi amenajat un muzeu, precum și un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei. În curtea interioară a fost construită fântâna, iar capela cetății urmează să fie marcată la nivelul solului. (agerpres)

800px-Fortress_Feldioara_(Brașov)_22
„Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mariana Câju.

O refacere a fortificației este posibil să fi fost făcută după anul 1420, fapt determinat de existența unui document din 1439 care menționează că locuitorii Feldioarei au fortificat un „castrum” în vederea apărării bunurilor lor. Astfel, pe vremea lui Sigismund de Luxemburg, cetatea Feldioarei era una țărănească și localitatea primea dreptul, datorită ei, de a fi oraș.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus, după bătălia de la Feldioara, de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului din spre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă s-a făcut aceasta cu ocazia construirii lui sau cu ocazia renovării. (wikipedia)

800px-Fortress_Feldioara_(Brașov)_01
surse: newsbv.ro, agerpres, informatia-zilei.ro, wikipedia

Mădălina Corina Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii