Cunoaste lumea

Noutăți

Cercetătorii au descoperit o cauză a topirii rapide a gheții în Groenlanda

  •  
  •  
  •  

În timp ce desfășurau un studiu asupra ghețarului Petermann din nord-vestul Groenlandei, cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine și Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA au descoperit un mod nemaivăzut până acum în care interacționează gheața și oceanul.

Glaciologii au spus că descoperirile lor ar putea însemna că cei care au cercetat comunitatea climatică au subestimat cu mult amploarea creșterii viitoare a nivelului mării cauzată de deteriorarea gheții polare.

Folosind datele radar prin satelit din trei misiuni europene, echipa UCI/NASA a aflat că linia de împământare a ghețarului Petermann – unde gheața se desprinde de pe patul terestru și începe să plutească în ocean – se schimbă substanțial în timpul ciclurilor mareelor, permițând apei de mare caldă să pătrundă și să se topească gheața într-un ritm accelerat.

Rezultatele grupului fac obiectul unei lucrări publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Calota de gheață a Groenlandei a pierdut miliarde de tone de gheață în ocean în ultimele decenii, subliniază lucrarea PNAS, cea mai mare parte a pierderilor fiind cauzate de încălzirea apelor oceanice subterane, un produs al schimbării climatice a Pământului.

Expunerea la apa oceanului topește viguros gheața de pe frontul ghețarului și erodează rezistența la mișcarea ghețarilor deasupra solului, determinând gheața să alunece mai repede spre mare, a spus co-autorul principal al lucrării, Eric Rignot, profesor UCI de știința sistemului Pământului și cercetător al NASA JPL.

Material furnizat de Universitatea din California – Irvine

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii