Cercetătorii au descoperit cel mai bătrân chiparos chel – are 2624 de ani şi creşte într-o mlaştină din Carolina de Nord

Cercetătorii care căutau indicii ale schimbărilor climatice în copacii din mlaştinile unei rezervaţii din Carolina de Nord au descoperit un chiparos chel care creşte de cel puţin 2.624 de ani.
Astfel el devine cel mai bătrân arbore non-clonal (care se reproduce sexual) din lume – spre deosebire de arborii non- clonali, cei clonali, identici din punct de vedere genetic sunt arbori în mod special longevivi.
Cercetătorii au descoperit chiparosul chel în timp ce studiau inele de copaci în mlaştinile Three Sisters din rezervaţia naturală Râul Negru (Carolina de Nord) în scopul de a recompune istoria climatică a Estului Statelor Unite.
Inelele de copac dau seama de perioadele de creştere a unui copac, oferind indicii în legătură cu vârsta unui copac, dar şi cu privire la sezoanele ploioase şi secetoase (prin culoarea şi lăţimea lor).
Potrivit noului studiu publicat în Environmental Research Communications chiparoşii cheli sunt mai longevivi decât s-a crezut; în aceeaşi mlaştină se mai află un copac de 2088 de ani şi e posibil să fie mai mulţi arbori de vechime comparabilă, cred autorii studiului.
Aceeaşi echipă de cercetători mai făcuse studii în mlaşinile Three Sisters şi descoperise deja exemplare având între 1000 şi 1650 de ani.
Citeste mai mult: Adevărul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu