Cele mai vechi dovezi ale utilizării controlate a focului pentru a găti alimente

O descoperire științifică remarcabilă a fost făcută de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim (HU), Universitatea Tel Aviv (TAU) și Universitatea Bar-Ilan (BIU), în colaborare cu Muzeul de Istorie Naturală Steinhardt, Colegiul Academic Oranim, Instituția de Cercetare Oceanografică și Limnologică din Israel (IOLR), Muzeul de Istorie Naturală din Londra și Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz.
O analiză atentă a rămășițelor unui pește asemănător crapului găsite la situl arheologic Gesher Benot Ya’aqov (GBY) din Israel arată că peștele a fost gătit cu aproximativ 780.000 de ani în urmă.
Gătitul este definit ca abilitatea de a procesa alimente prin controlul temperaturii la care sunt încălzite și include o gamă largă de metode.
Până acum, cele mai vechi dovezi ale gătitului datează de aproximativ 170.000 de ani în urmă.
Întrebarea când omul timpuriu a început să folosească focul pentru a găti mâncarea a fost subiectul multor discuții științifice de peste un secol. Aceste descoperiri aruncă o nouă lumină asupra problemei și au fost publicate în Nature Ecology and Evolution.
Prof. Hershkovitz și Dr. Zohar notează că trecerea de la consumul de alimente crude la consumul de alimente gătite a avut implicații dramatice pentru dezvoltarea și comportamentul uman.
Unii oameni de știință consideră consumul de pește o piatră de hotar în saltul cuantic în evoluția cognitivă umană, oferind un catalizator central pentru dezvoltarea creierului uman.
Ei susțin că consumul de pește este ceea ce ne-a făcut oameni. Chiar și astăzi, este larg cunoscut faptul că acizii grași omega-3, zinc, iod și altele din carnea de pește, contribuie foarte mult la dezvoltarea creierului.
Echipa de cercetare consideră că amplasarea zonelor de apă dulce, unele dintre ele în zone care s-au uscat de mult și au devenit deșerturi aride, a determinat traseul migrației omului timpuriu din Africa către Levant și nu numai.
Nu numai că aceste habitate au furnizat apă potabilă și au atras animale în zonă, dar prinderea peștilor în ape puțin adânci este o sarcină relativ simplă și sigură, cu o recompensă nutrițională foarte mare.
Echipa presupune că exploatarea peștilor din habitatele de apă dulce a fost primul pas pe traseul oamenilor preistorici din Africa.
Omul timpuriu a început să mănânce pește în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, dar gătitul peștelui – așa cum se constată în acest studiu – a reprezentat o adevărată revoluție în dieta Acheuliană și este o bază importantă pentru înțelegerea relației dintre om, mediu, climă și migrație când încerca să reconstruiască istoria primilor oameni.
Dr. Guy Sisma-Ventura de la Institutul de Cercetare Oceanografică și Limnologică din Israel și Prof. Thomas Tütken de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz au făcut parte, de asemenea, din grupul de cercetare, oferind analize ale compoziției izotopice a oxigenului și carbonului din smalțul peștilor. dintii.
„Acest studiu al izotopilor este o adevărată descoperire, deoarece ne-a permis să reconstruim condițiile hidrologice din acest lac străvechi de-a lungul anotimpurilor și, astfel, să stabilim că peștii nu erau o resursă economică sezonieră, ci erau prinși și consumați pe tot parcursul anului, peștele a oferit o sursă constantă de nutriție care a redus nevoia de migrație sezonieră”.
Material furnizat de Universitatea Tel-Aviv
Foto burst shopify Alexandria Yunker
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu