Cunoaste lumea

Noutăți

Cele mai scumpe ouă

  •  
  •  
  •  

Caviarul și sturionii din Marea Azov au început să ajungă pe mesele grecilor aristocrați și nobili în secolul al X-lea, după începerea comerțului pe scară largă între Imperiul Bizantin și Rusia Kieveană.

Un exemplu scump de caviar de 1 kilogram vândut cu 20.000 GBP (apoi 34.500 USD) este produsul iranian „Almas” provenit din ouăle unui sturion albino rar între 60 și 100 ani din sudul Mării Caspice.

Caviarul de sturioni beluga sălbatic din Marea Caspică a fost prețuit în 2012 la 16.000 USD per 1 kilogram. Au fost dezvoltate alternative mai ieftine din icrele de somon din Atlanticul de Nord.

Caviarul de sturion convențional a fost prețuit în 2014 la aproximativ 105 USD pe 1 uncie (28 g) și de la sturionul albino până la 800 USD pe uncie.

Alți factori de calitate sunt textura – cu fermitate, având o valoare de calitate mai mare – calitățile de aromă, cum ar fi cremositatea, gustul de unt și saramură sau finisajul ușor de pește și caviarul care a fost luat din pește prin masaj are valoare mai mare.

Din punct de vedere istoric, producția comercială de caviar presupunea asomarea peștilor și extragerea ovarelor.

O altă metodă de extragere a caviarului este efectuarea unei operații cezariane, care permite femelei să continue să producă icre.

Alți fermieri folosesc un proces numit „stripping”, care extrage caviarul din pește printr-o mică incizie făcută de-a lungul mușchiului urogenital atunci când peștele este considerat a fi gata de prelucrat.

O ecografie este utilizată pentru a determina momentul corect. Îndepărtarea caviarului prin masaj poate produce o calitate mai bună și o sursă mai durabilă.

Pescuitul excesiv, contrabanda și poluarea cauzate de intrarea apelor uzate în Marea Caspică au redus considerabil populația de sturioni din mare.

În septembrie 2005, Statele Unite a interzis importul de caviar Beluga din Marea Caspică pentru a proteja sturionul Beluga pe cale de dispariție; o lună mai târziu, interdicția a fost extinsă pentru a include caviarul Beluga din întreg bazinul Mării Negre.

În ianuarie 2006, Convenția privind comerțul internațional cu specii de floră și faună sălbatică pe cale de dispariție (CITES) a susținut un embargo internațional asupra exportului de caviar.

În ianuarie 2007, această interdicție a fost parțial ridicată, permițând vânzarea a 96 de tone de caviar, cu 15% sub nivelul oficial din 2005.

În iulie 2010, Rusia și alte câteva țări CSI au reluat exportul de caviar. Cotele din 2010 permit exportul a trei tone de beluga, 17 tone de sevruga și 27 de tone de osetra.

În septembrie 2010, Kazahstanul a lansat un brand de monopol de stat, Zhaik Balyk.

Conform acordului CITES, Kazahstanului i s-a acordat dreptul de a produce 13 din cele 80 de tone permise până la 28 februarie 2011.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii