Cunoaste lumea

Noutăți

Cele mai impresionante cratere cauzate de impactul unor meteoriți cu Pământul

  •  
  •  
  •  

Potrivit estimărilor, aproximativ 500 de meteoriți lovesc anual Pământul, însă doar 5-6 sunt suficienți de mari pentru a fi detectați de către radarele meteorologice, iar fragmentele lor pot fi recuperate. Coliziuni mari, care să lase urme vizibile în sol sunt, din fericire, și mai rare, astfel de evenimente petrecându-se doar odată la câteva mii de ani.

Spre exemplu, „asteroizii de piatră”, cum sunt ei numiți, lovesc Pământul la fiecare 5.200 de ani. Aceste corpuri cerești au în medie un diametru de 100 de metri, iar craterele pe care le crează la nivelul solului sunt de circa 1,2 km în diametru. Explozia cauzată de impact este echivalentă cu explozia unei bombe de 3,8 mega-tone de TNT sau cu o explozie de aproximativ o mie de ori mai puternică decât energia combinată a bombelor atomice folosite la Hiroshima şi Nagasaki.

Coliziuni mai mari, care implică asteroizi de 1 km în diametru, sunt estimate a avea loc la fiecare 500.000 de ani, iar ciocniri cu astfel de corpuri cerești mai mari de 5 km s-ar putea întâmpla, potrivit specialiștilor, o dată la douăzeci de milioane de ani. Ultimul impact cunoscut al unui obiect de 10 km a fost probabil cauza dispariției dinozaurilor acum 66 de milioane de ani.

Până în prezent există 188 de coliziuni ale corpurilor cereşti cu Pământul, confirmate prin cratere imense. Cele mai multe dintre ele sunt greu de recunoscut, numai câteva au scăpat de eroziune şi intemperii. Dintre acestea, cele mai interesante 10 sunt prezentate mai jos:

1. Craterul Barringer

Craterul Barringer este situat în nordul deșertului Arizona, Statele Unite, și a fost desemnat cel mai interesant și bine conservat crater de pe Pământ.

Înainte ca geologul american Daniel Barringer să demonstreze în mod concludent faptul că acest crater a apărut în urma unui impact cu un meteorit, oamenii de știință credeau că zona este de fapt un vulcan stins.

Anterior acestei descoperiri, inclusiv craterele de pe lună erau considerate a fi vulcani, geologii neluând în calcul faptul că asteroizii pot contribui semnificativ la istoria geologică și biologică a planetei.

Craterul Barringer are aproximativ 1.200 de metri în diametru și o adâncime totală de 170 de metri. Este înconjurat de o scoarță care se ridică până la 45 de metri deasupra câmpiilor din jur. Se estimează că acest crater a apărut în urmă cu 50.000 de ani.

barringer-crater-22

2. Craterul Pingualuit

Este situat în Quebec, Canada. Acesta are un diametru de 3.44 km și s-a format în urma unui impact care a avut loc acum 1,4 milioane de ani. Craterul se ridică la 160 de metri deasupra tundrei din jur şi are 400 de metri adâncime. Parțial, până la 267 de metri, craterul este umplu cu apă, formând astfel unul dintre cele mai adânci lacuri din America de Nord. Lacul deţine, de asemenea, una dintre cele mai pure rezerve de apă dulce din lume.

Pingualuit-crater2

3. Craterul Wolfe Creek

Craterul s-a format în urmă cu aproximativ 300.000 de ani și este situat în câmpiile plate situate la marginea de nord-est a deșertului din Australia de Vest. Măsoară aproximativ 880 de metri în diametru iar în centrul acestuia se află o câmpie plată în care cresc copaci. Craterul este una dintre cele mai renumite atracții turistice din Australia.

wolfe-creek-crater2

4. Craterul Amguid

Craterul Amguid este situat într -o regiune îndepărtată și greu accesibilă din sud-vestul Algeriei. Are aproximativ 500 de metri în lățime și 65 de metri adâncime. Partea centrală este plată și acoperită cu aluviuni eoliene. Acestea refractă lumina, ceea ce îi conferă craterului o culoarea albă, când este privit de la înălțime. Se crede că a apărut în urma unui impact care a a avut loc acum 100.000 de ani.

amguid-crater2

5.Craterul Aorounga

Situat în deșertul Sahara , în partea central-nordică a statului Ciad, craterul este considerat a fi unul dintre cele mai vechi de pe planetă. Potrivit estimărilor, acesta s-ar fi format în urmă cu aproximativ 345 de milioane de ani.

aorounga-impact-crater2

6. Craterul Lonar

Este situat lângă un mic sat din India. S-a format în urmă cu aproximativ 52.000 de ani, are un diametru de 1,8 km și cu o adâncime de 137 de metri.

lonar-crater2

7. Craterul Bluff Gosse

Aflat în centrul Australiei, craterul ar fi apărut în urmă cu 142 milioane de ani. Are 5 km în diametru și peste 180 de metri adâncime.

gosses-bluff-5

8. Craterul Tenoumer

Aflat în vestul deșertului Sahara, craterul este un cerc perfect cu un diametru 1,9 km, iar vârsta sa a fost estimată ca fiind între 10.000 și 30.000 de ani.

aouelloul-crater3

9. Craterul Roter Kamm

Are un diametru de 2,5 km și o adâncime de 130 de metri. S-a format în urmă cu 4 – 5 milioane de ani în deșertul Namibiei.

roter-kamm-crater2

10. Craterul Manicouagan

Aflat în Quebec, Canada, este unul dintre cele mai mari cratere de pe Pământ. Ar fi fost cauzat de impactul unui meteorit de 5 km în diametru acum mai bine de 215,5 milioane de ani. Craterul este o structură inelară multiplă de aproximativ 100 km.

manicouagan-crater2

sursa:amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii