Cunoaste lumea

Noutăți

Cele mai frumoase băi termale din România, abandonate

  •  
  •  
  •  

România este o țară foarte frumoasă, iar numărul turiștilor care vizitează țara noastră confirmă lucrul acesta. Nu trebuie doar să mergi la mare și la munte pentru a te bucura de frumusețile naturii, ci de-a lungul timpului au fost create adevărate stațiuni în jurul izvoarelor cu proprietăți vindecătoare.

Din nefericire, băile care cândva erau extrem de populare în rândul oamenilor și al turiștilor sunt astăzi lăsate în paragină.

În zilele noastre lucrurile sunt cu totul diferite atunci când vine vorba despre distracție. Datorită internetului putem face atât de multe lucruri fără să fie nevoie să parcurgem distanțe mari, ci este suficient să accesăm platforma online casino Slot V, să vizionăm un film nou apărut sau să navigăm pe internet.

Posibilități există, ceea ce nu se întâmpla cu mai mult timp în urmă când oamenii alegeau băile termale ca o formă de distracție și tratament.

Din păcate, în anul 2023 cele care cândva erau cele mai frumoase băi termale din țara noastră au fost abandonate.

Băile Strunga

Băile Strunga au fost construite în urmă cu aproape 150 de ani de către boierul Ion Manolescu, care a ocupat și funcția de Ministru al Sănătății.

Începând cu anul 1880, stațiunea Strunga a devenit funcțională și celebră în toată țara pentru izvoarele minunate cu apă sulfuroasă și minerală.

Mai exact, 16 izvoare erau principalul motiv pentru care stațiunea ieșeană era printre cele mai frecventate zone din România.

Până în anii 2000 lucrurile au funcționat bine, dar după 23 de ani locul este doar o amintire a zonei pe care peste 10.000 de turiști din țară și din străinătate alegeau să o frecventeze. Deși locul este plin de buruieni, o inițiativă privată ar putea readuce la viață Strunga, care cândva era un loc recunoscut la nivel mondial.

Băile Herculane

Se spune despre Băile Herculane că pe vremuri era stațiunea preferată de împărați. Izvoare calde, iodate, sulfuroase și bromurate atrăgeau turiștii de pretutindeni.

Așezarea de pe Valea Cernei, în Caraș-Severin a fost înființată de romani și datează din secolul al II-lea. Abia în secolul XIX regiunea a început să se dezvolte ca o stațiune, timp în care mai multe clădiri frumoase au fost ridicate cu scopul de a găzdui oaspeți veniți din Imperiul Austro-Ungar.

Declinul stațiunii a început după anul 1990 când turiștii s-au reorientat, ceea ce a făcut că doar în sezonul estival să mai fie vizitată. Numărul de locuitori s-a redus considerabil, iar astăzi doar câteva mii de suflete mai locuiesc.

Cu toate acestea, turiștii încă mai pot vizita împrejurimile stațiunii cum ar fi monumentele de pe Clisura Dunării sau Chipul lui Decebal sculptat în stânci care este la doar 20 de kilometri de Băile Herculane.

Geoagiu Băi

Hunedoara este unul din acele județe ale țării care sunt străbătute de izvoare minerale și termale. Mai exact, munții Metaliferi sunt cei care adăpostesc astfel de resurse naturale, ceea ce a dus la înființarea stațiunii Geoagiu Băi care s-a înființat în jurul termelor de la Germisara. Conform Centrului de Informare Turistică Geoagiu-Băi este una dintre cele mai vechi exploatări balneare din România.

În anii 1980 au fost descoperite numeroase artefacte și plăcuțe de aur care aparținea anticilor. În prezent, deși nu se mai bucură de un numărul la fel de mare de turiști precum în trecut, stațiunea Geoagiu Băi mai adăpostește un ștrand cu ape termale. De asemenea, mai pot fi vizitate cascada Clocota și bisericile medievale care au fost construite din rămășițele monumentelor antice.

Deși unele stațiuni turistice cu băi termale au ajuns în paragină sau sunt foarte aproape de lucrul acesta, există proiecte private prin care turismul din aceste zone ar putea fi readuse la viață.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii