Cunoaste lumea

Noutăți

Cele două „Meteore” din Vâlcea: sfintele mănăstiri Arnota şi mănăstirea de pe Vârful Romani

  •  
  •  
  •  

Județul Vâlcea este supranumit “Athosul Romaniei” datorită celui mai mare număr de mănăstiri şi schituri din țară, răspândite pe teritoriul unui singur județ, un adevărat patrimoniu naţional. Două dintre aceste edificii de cult, pot fi considerate cele doua “Meteore” ale zonei: sfintele mănăstiri Arnota şi mănăstirea de pe Vârful Romani, ambele ridicate pe îălțimea munților.

Mănăstirea Arnota

Legenda spune că “Matei Basarab, fiind urmărit de turci, se refugiază pe un platou al muntelui unde se afla un lac montan cu mult stufăriș, datorat și faptului că locul se afla pe versantul de sud beneficiind de mult soare. În preajma lacului existau ruine ale unor biserici, iar Matei Basarab a hotărât că dacă va scăpa, va ctitori o mănăstire.”

510105718_1280x720
Paul din Alep, a asistat la ceremonia înmormântării lui Matei Basarab, consemnand că acesta a cerut pe patul de moarte să fie îngropat la Amota, dar urmașul său, Constantin Șerban, a dat ordin să fie înmormântat în exonartexul bisericii voievodale din Târgoviște, lângă soția sa Elina și fiul lor Mateias. În cele din urmă, osemintele sale au fost transportate la Arnota, „așa cum și-a dorit-o din viață”, de voievodul Mihnea Radu III, ca urmare a invaziei turco-tătare din 1658, când i s-a profanat mormântul. (Wikipedia)

Paul de Alep, a vizitat mănăstirea Arnota în 1658, confirmând tradiția locală, spunând că mănăstirea a fost ridicată pe locul unei biserici de lemn, construită de vornicul Danciu, tatăl lui Matei. Este cea mai veche dovadă scrisa a existenței acestui locaș sfânt, pentru că nu poate fi altfel atestată documentar, deoarece pisania bisericii a dispărut.

Mănăstirea-Arnota-2foto: trecator.ro

Mănăstirea Arnota este situată în satul Bistrița, comuna Costești din județul Vâlcea și a fost ctitorită de Matei Basarab și soția sa Elina. Biserica poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Ansamblul monahal a fost declarat monument istoric și inclus pe lista monumentelor arhitectonice de importanța națională.  Din anul 1999 Arhiepiscopia Râmnicului a transformat așezământul în mânăstire de maici, în prezent fiind dependentă de stăreția Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea.

Mănăstirea de pe Vârful Romani

Numită Mânăstirea Alina –Maria (cunoscută și sub denumirea de Schitul Romanu), acest locaș sfânt a fost ridicat între anii 2011 – 2014, la 1.700 m altitudine, pe platoul montan de la Romanii de Sus, unde, pe timpul iernii, stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri. Se află la la circa 20 km distanţă de oraşul Horezu, și este ctitoria omului de afaceri Dumitru Creştin. Numele mănăstirii a fost dat în amintirea fiicei ctitorului, Alina-Maria, care a sfârşit tragic în anul 2011. Biserica poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie.

romani-horezu

627x0Mădălina Corina Diaconu

Surse: voceavalcii.ro, ramnicuvalceaweek.ro, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Cele două „Meteore” din Vâlcea: sfintele mănăstiri Arnota şi mănăstirea de pe Vârful Romani

  1. Teodosia Sineta // 15 mai 2018 at 12:44 // Răspunde

    Accept, ce-mi dati!…a zis, de la Cozia!….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii