Cel mai vechi vin din Europa găsit pe un sit grecesc preistoric

Arheologii care efectuează săpături la așezarea preistorică Dikili Tash din nordul Greciei, au finalizat analize ale probelor de vin din ceramica antică, dezvăluind dovezi ale unui vin care datează din anul 4200 î.Hr.
Se crede că acestea sunt cele mai vechi urme cunoscute de vin din Europa! Dikili Tash este situat la 1,93 km de orașul antic Philippi și a fost locuit din 6500 î.Hr.
Situl este un tell, o movilă masivă de pământ creată de om, care se profilează la aproximativ 15 metri deasupra nivelului actual al solului, pe o suprafață de 11 acri, rezultatul mileniilor de construire și reconstruire umană în același loc.
Zăcămintele arheologice din tell se extind sub suprafața actuală a solului, pentru un total de 17 metri de ocupație umană.
Dikili Tash este cunoscut ca un sit neolitic important de peste un secol, dar abia în timpul rundelor recente de săpături de pe sit au fost identificate cele mai scăzute niveluri (neolitic timpuriu și mediu).
Nu se știu prea multe despre oamenii care au trăit la Dikili Tash în aceste perioade încă, astfel încât cele mai recente descoperiri oferă o oarecare perspectivă asupra acestor oameni antici, deși schimbările societale care ar fi putut fi influențate de consumul de alcool sunt o problemă de dezbatere, notează Ancient Origins.
O dovadă a consumului de vin la Dikili Tash vine sub forma a mii de sâmburi de struguri și tescovină din rămășițele unei singure case de pe sit.
Potrivit The Archeology News Network, „noul vin era pregătit într-un borcan mare în interiorul casei, în timp ce sucul împreună cu tescovina erau fermentate”.
Dar apoi un incendiu a izbucnit cândva în jurul anului 4300 î.Hr., distrugând casa, dar păstrând rămășițele arheobotanice pentru mai mult de 6.000 de ani.
„Descoperirea este extrem de semnificativă pentru preistoria europeană, deoarece este pentru moment cea mai veche indicație pentru vinificare din Europa”, a declarat Dimitra Malamidou, co-director de săpături.
„Sensul istoric al descoperirii noastre este important pentru Marea Egee și preistoriei europene, deoarece oferă dovezi ale dezvoltărilor timpurii ale practicilor agricole și dietetice, care afectează procesele sociale.„
Povestea vinului de la Dikili Tash a fost unul dintre subiectele abordate la un eveniment recent intitulat „Munca de cercetare la Departamentul de Istorie și Arheologie al Universității Aristotel din Salonic”.
O altă descoperire interesantă menționată la eveniment a fost făina de ovăz veche de 4.000 de ani, care a fost găsită în Mesimeriani Toumba (Trilofo) din Salonic. Aceasta a furnizat câteva informații despre prepararea cerealelor neolitice în Grecia.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu