Cel mai vechi sistem nervos central, descoperit la o fosilă veche de 520 de milioane de ani

Rămășițele unei creaturi străvechi, care seamănă cu un crevete, conține cel mai vechi sistem nervos descoperit până în prezent. Descoperirea i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să descifreze evoluția sistemelor nervoase la animale.
Rămășițele remarcabile au aparținut lui Chengjiangocaris kunmingensis, o creatură care a trăit în urmă cu 520 de milioane de ani pe actualele teritorii ale Chinei. Fosila are o coloană vertebrală lungă, cu grupuri de nervi dispuse de-a lungul cordonului vertebral.
Oamenii de știință au observat că masele țesutului nervos, sau ganglionii, au crescut progresiv de-a lungul sistemului nervos central. Cercetătorii susțin că ganglionii au fost asociați cu perechile de picioare care, de asemenea, aveau dimensiuni reduse, deoarece și acestea au progresat de-a lungul corpului animalului.
„C. kunmingensis a trăit în timpul erei Cambriane, fiind predecesorul insectelor, arahnidelor și a crustaceelor. Aceste creaturi probabil trăiau pe fundul mărilor” , declară Javier Ortega-Hernandez, biolog în cadrul Departamentului de Zoologie al Universității din Cambridge și co-autor al descoperirii.
Potrivit cercetătorilor, creatura putea ajunge până la 15 cm (6 inch) lungime și avea cel puțin 80 de picioare minuscule.
sursa: livescience.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu