Cel mai vechi automobil din lume…

La Marquise este cel mai vechi automobil din lume care încă rulează.
Este un model din 1884 realizat de francezii De Dion, Bouton și Trépardoux. Mașina era un prototip de cvadriciclu numit după mama lui De Dion.
În 1887, contele de Dion a condus La Marquise într-o expoziție care a fost numită prima cursă de mașini din lume, deși nu a mai apărut nicio altă mașină.
A făcut călătoria dus-întors de la Paris la Versailles, de 32 de kilometri impari, cu o viteză medie de 25,5 km/h. În anul următor, l-a învins pe Bouton într-un vehicul cu trei roți cu o viteză medie de 29 km/h.
Alimentată cu cărbune, lemn și bucăți de hârtie, mașina poate merge 30-40 de minute pentru a acumula suficient abur pentru a conduce. Viteza maximă este de 61 km/h.
Fiind cea mai veche mașină, a purtat numărul „0” în cursa din 1996 de la Londra la Brighton Veteran Car Run. Vehiculul a fost vândut la Pebble Beach Concours d’Elegance din 2007 pentru 3,52 milioane de dolari.
S-a vândut din nou în 2011 pentru 4,6 milioane de dolari, un preț record pentru un automobil vechi.
Compania De Dion a fost înființată în 1883, după ce de Dion a văzut o locomotivă de jucărie în vitrina unui magazin în 1881 și a cerut producătorilor de jucării să construiască o alta.
Inginerii Bouton și Trépardoux își câștigaseră existența cu jucării științifice la un magazin din Passage de Léon, lângă „rue de la Chapelle” din Paris. Trépardoux visase de mult să construiască o mașină cu abur, dar niciunul nu și-a putut permite.
De Dion, deja inspirat de abur (sub formă de locomotive feroviare și cu bani destui, a fost de acord, iar De Dion, Bouton et Trépardoux s-a format la Paris în 1883.
Acesta a devenit automobilul De Dion-Bouton companie, cel mai mare producător de automobile din lume pentru o vreme, devenind bine cunoscută pentru calitatea, fiabilitatea și durabilitatea lor.
Înainte de sfârșitul anului 1883, ei își înființaseră un magazin în spații mai mari în Passage de Léon, Paris, unde au luat motoarele cu abur pentru bărci și au produs o mașină cu abur.
Cu centrala și motorul montate în față, antrenând roțile din față cu curele și direcționând cu spatele, a ars la pământ la încercări. Au construit un al doilea, La Marquise, în anul următor, cu o direcție mai convențională și tracțiune spate, capabilă să aibă patru locuri.
Compania a fabricat autobuze și camioane cu abur până în 1904. Trépardoux, susținând ferm aburul, și-a dat demisia în 1894, deoarece compania s-a orientat către vehicule cu ardere internă.
Mașina cu abur a rămas în producție mai mult sau mai puțin neschimbată încă zece ani.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu