Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai mare parc național din România: Parcul Național Domogled-Valea Cernei

  •  
  •  
  •  

România are 13 parcuri naționale pline de priveliști uluitoare. Parcul Național Domogled-Valea Cernei se întinde peste trei județe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj și include părți din Munții Cernei, Godeanu, Vâlcan și Medinti. Acest parc este cel mai mare parc național din țară, cu peșteri unice, vârfuri calcaroase, izvoare termominerale, lacuri de acumulare montane, pajişti subalpine și mai mult de 100 de specii de plante și animale, printre care multe rare. Aici se găsesc mai mult de 30 de trasee montane, păduri de fag, goluri alpine cu jnepeniş și canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant.

poza-69_valea-cernei_2
Suprafața parcului este de 61.211 ha și se întinde peste bazinul râului Cerna, până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul drept şi peste masivul Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng.

A fost înfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003. Deține 11 rezervații naturale (Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan și Valea Țesna), arii naturale protejate al căror scop este “protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic.”

În conformitate cu prevederile OUG nr. 57/2007 Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se împarte în 4 zone:

zona cu protecţie strictă cu o suprafaţă de 498 ha;

zona de protecţie integrală cu o suprafaţă de 21.812 ha;

zona de conservare durabilă cu o suprafaţă de 38.334 ha;

zona de dezvoltare durabilă cu o suprafaţă de 732 ha.

img_8580-j6
Fauna protejată a parcului are în componență 14 specii de mamifere printre care întâlnim ursul, lupul cenușiu, râsul, vidra de râu și liliacul cu aripi. Râurile parcului au șase specii de pești: porcușorul de vad, zglăvoaca, dunărița, avatul, mreana vânătă și chișcarul, precum și 22 specii de nevertebrate. Dintre speciile de păsări ale parcului, multe dintre ele protejate, se numără ciocănitoarea cu spate alb, acvila de munte, porumbelul de scorbură si șoimul călător. Speciile de ierburi și flori sunt dintre cele mai diverse. Aici găsim papucul doamnei, talpa-ursului, căpșuniță, sânziana roșie și garofița albă de stânci.

slide_278432_37266
În vecinătatea parcului se află numeroase atracții turistice și monumente istorice  precum: siturile arheologice de la Zăvoi, de la Voislova și situl arheologic de la Băile Herculane, ansamblurile Mănăstirii Tismana și schitului Cioclovina de Jos. Mori și biserici de lemn se alătură peisajelor unice din această zonă.

Accesul în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei se poate face dinspre Drobeta Turnu Severin, Orşova, Timişoara, Caransebeş, Târgu Jiu, Baia de Aramă, Petroşani, Lupeni.

În interiorul parcului întâlnim localitate Cerna Sat, câteva cătune iar la margine, oraşul Băile Herculane care, în fapt, nu este inclus în suprafaţa parcului, dar este înconjurat în procent de 95% de suprafaţa acestuia.

Le_monastere_Tismana Mănăstiriea Tismana

Cel mai cunoscut eveniment organizat în fiecare an în localitatea Băile Herculane este Festivalul pinului negru bănățean. Festivalul este o acţiune iniţiată în cadrul Proiectului „LIFENAT04 / RO / 000225 Pădurile de Pin Negru de Banat-Parte a reţelei NATURA 2000 implementat în perioada 2004-2007.” Obiectivul proiectului este: „Conservarea pe termen lung a pădurilor sub-Mediteraneene de Pinus Nigra Banatica, incluse în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei”.

img_8705-j6
reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: Monitorul oficial, domogled-cerna.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii