Cel mai mare muzeu de mozaicuri din lume!!!

Muzeul Mozaicului Zeugma, din orașul Gaziantep, Turcia, este cel mai mare muzeu de mozaic din lume, care conține 1700 m2 de mozaicuri. Acesta a fost deschis publicului la 9 septembrie 2011.
Colecția Muzeului Mozaicului Zeugma include mozaicuri din epoca romană și antică târzie, 140 m² de fresce, 4 fântâni romane, 20 de coloane, 4 statui din calcar, o statuie din bronz pe Marte, stele de mormânt, sarcofage și fragmente arhitecturale, toate restaurate la o stare gata de expunere.
Muzeul încearcă să le arate vizitatorilor o aromă a stilului de viață, culturii și credințelor oamenilor care trăiau în acea vreme în oraș, recreându-și mediul folosind replici la scară largă ale unei străzi, fântâni, ziduri ale clădirilor și pietre de fundație, construite conform arhitectura vremii.
Mozaicurile care au fost găsite situate cel mai aproape de râul Eufrat sunt expuse la intrare, urmate de cele care au fost găsite în locații din ce în ce mai apropiate de terasele orașului. Mozaicurile din hamamul roman, găsite imediat sub corpul barajului Birecik, sunt expuse la parter.
Vizitatorii Muzeului Mozaic Zeugma încep de la cel mai de jos nivel al Zeugma și își finalizează turul urcând pe nivelurile terasei orașului. Alte comori culturale legate de Zeugma pot fi văzute la Muzeul Korugan, care a fost construit pe locul ruinelor Zeugma.
Dominând muzeul, și ușor de văzut de la toate etajele, este statuia lui Marte, zeul războiului și primăverii, care este poziționat ca și cum ar fi protectorul muzeului, așa cum a fost în Zeugma antică.
Este unul dintre cele mai importante articole din cadrul proiectului expozițional. La etajul al doilea, o cameră misterioasă, labirintică, subliniază expresia jelitoare a mozaicului Gypsy Girl afișat în interior.
Mozaicurile muzeului sunt axate pe Zeugma, despre care se spune că a fost fondată sub numele de Seleucia de Seleuc I Nicator, general în armata lui Alexandru cel Mare.
Comorile, inclusiv mozaicurile, au rămas relativ necunoscute până în anul 2000 când au apărut ca artefacte în muzee și când planurile pentru noile baraje pe Eufrat au însemnat că o mare parte din Zeugma va fi inundat. Multe dintre mozaicuri rămân acoperite, iar echipele de cercetători continuă să lucreze la proiect.
Foto Wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu