Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai mare castel din Valea Loarei

  •  
  •  
  •  

Cine a proiectat Castelul Chambord este o chestiune de controversă.

Designul original este atribuit, deși cu mai multe îndoieli, lui Domenico da Cortona, al cărui model din lemn pentru design a supraviețuit suficient pentru a fi desenat de André Félibien în secolul al XVII-lea.

În desenele modelului, scara principală a donjonului este prezentată cu două trepte drepte, paralele, separate printr-un pasaj și este situată într-unul dintre brațele crucii.

Potrivit lui Jean-Guillaume, acest design italian a fost înlocuit ulterior cu scara în spirală situată central, care este similară cu cea de la Blois, și un design mai compatibil cu preferința franceză pentru scări mărețe spectaculoase.

Cu toate acestea, „în același timp, rezultatul a fost și un triumf al aspectului centralizat – în sine un element în întregime italian.

În 1913, Marcel Reymond a sugerat că Leonardo da Vinci, un oaspete al lui Francis la Clos Lucé lângă Amboise, a fost responsabil pentru designul original, care reflectă planurile lui Leonardo pentru un castel la Romorantin pentru mama regelui și interesele sale în planificarea centrală și scările cu dublu spirală; discuția nu s-a încheiat încă, deși mulți savanți sunt acum de acord că Leonardo a fost cel puțin responsabil pentru proiectarea scării centrale.

Château de Chambord / Castelul Chambord a influențat și mai mult o serie de elemente arhitecturale și decorative în întreaga Europă.

Château de Chambord a fost modelul pentru reconstrucția și noua construcție a Palatului Schwerin original între 1845 și 1857.

Cu toate acestea, în sfârșitul secolului al XIX-lea, stilul castelului este văzut proliferând în Regatul Unit, influențând clădirea fondatorului de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, proiectată de William Henry Crossland și clădirea principală a Fettes College din Edinburgh, proiectată de David Bryce în 1870.

Între 1874 și 1889, casa de țară din Buckinghamshire, Waddesdon Manor, a fost construită cu structuri arhitecturale similare cu cea a Château de Chambord, diseminată prin intermediul arhitectului Gabriel-Hippolyte Destailleur.

De exemplu, turnurile gemene ale scărilor, de pe fațada de nord, au fost inspirate de turnul scărilor de la Château.

Cu toate acestea, urmând tema luxului de neegalat la Waddesdon, ferestrele turnurilor de la Waddesdon erau vitrate, spre deosebire de cele ale scării de la Chambord, și erau mult mai ornamentate.

Château de Chambord este cel mai mare castel din Valea Loarei, Franța și a fost construit pentru a servi drept cabană de vânătoare pentru Francisc I, care și-a întreținut reședința regală la Château de Blois și Amboise.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii