Cel mai bogat om din istorie a fost Mansa Musa din Mali

Se spune că Mansa a cheltuit atât de mult aur încât a destabilizat economia locală și a provocat inflație în masă timp de 10 ani după plecarea sa la Mecca. (Mansa se traduce prin „Regii Regilor” sau „Împăratul”). Forbes l-a numit cel mai bogat om din toate timpurile.
Sub conducerea sa, Mali a devenit una dintre cele mai bogate țări din lume prin producția lor de aur și sare, comerț cu fildeș și sclavi, în urma cărora agricultura și natura imperialistă a regatului a înflorit.
Musa Kieta I este renumit pentru îmbogățirea marelui oraș comercial Timbuktu, înființarea bibliotecii și a universităților islamice.
Pelerinajul său legendar la Mecca cu peste 60.000 de însoțitori și ofertele generosă de aur către cei săraci din regiunea Sahel, Egipt și Orientul Mijlociu a fost cronicizat de mulți.
Se spune că acest lucru a atras atenția coroanei spaniole și atragerea inițială a europenilor către Africa de Vest.
Mansa Musa este, de asemenea, creditat cu inițierea unor proiecte extinse de construcție în Mali: palate, moschei și dezvoltări urbane.
Mansa Musa a trăit între anii 1312 – 1337.
O mare parte din ceea ce se știe despre Musa provine din surse arabe scrise după hajj-ul său, în special din scrierile lui Al-Umari și Ibn Khaldun.
În timp ce se afla în Cairo, Musa s-a împrietenit cu oficiali precum Ibn Amir Hajib, care a aflat despre el și țara sa de la el și mai târziu a transmis aceste informații unor istorici precum Al-Umari.
Informații suplimentare provin din două manuscrise din secolul al XVII-lea scrise în Timbuktu, Tarikh Ibn al-Mukhtar și Tarikh al-Sudan.
Tradiția orală, așa cum este realizată de jeliw, cunoscută și sub numele de grioți, include relativ puține informații despre Musa în comparație cu alte părți ale istoriei Mali.
Mali este a opta țară ca mărime din Africa. Capitala și cel mai mare oraș al său este Bamako.
Statul suveran Mali este format din zece regiuni, iar granițele sale la nord ajung până în mijlocul deșertului Sahara.
Partea de sud a țării se află în savana sudaniană, unde locuiesc majoritatea locuitorilor, zonă care trec atât râurile Niger, cât și Senegal.
Economia țării se concentrează pe agricultură și minerit. Una dintre cele mai importante resurse naturale ale Mali este aurul, iar țara este al treilea cel mai mare producător de aur de pe continentul african.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu