Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai adânc izvor hidrotermal descoperit până în prezent

  •  
  •  
  •  

În anii ’60, fundurile oceanelor erau considerate “deșerturi întunecate”, în prezent, fauna bogată și variată din jurul izvoarelor hidrotermale a determinat ca oamenii de știință să ia în calcul faptul că viața pe Terra a pornit de aici.

Cel mai adânc izvor izvor hidrotermal descoperit până în prezent se află în zona izvoarelor hidrotermale Beebe, situate la sud de Insulele Cayman, în Marea Caraibilor, la o adâncime de 4.960 de metri, potrivit Guinness World Records 2013. Aceste izvoare au fost botezate “Beebe Vent Field”, în onoarea primului om de ştiinţă care s-a aventurat în adâncul oceanelor.

insulele-cayman-2
Insulele Cayman
sunt un teritoriu al Regatului Unit aflate în vestul Mării Caraibelor și cuprinzând insulele Grand Cayman, Cayman Brac, și Little Cayman. Este al cincilea centru financiar ca mărime de pe glob, și totodată una dintre cele mai populare destinații pentru scufundări subacvatice.

chimney2-cc2foto: horn negru

Izvoarele hidrotermale în adâncime

În multe zone de activitate vulcanică mare, apa se infiltrează în sub-suprafaţa intens încălzită și apoi îşi regăsește drumul spre suprafață. Pe uscat, acestea devin izvoare termale cu ape terapeutice.

În ocean, această circulație apare cel mai frecvent în crestele din mijlocul oceanului, cel mai lung lanţ muntos din lume. Aici, cu mult sub adâncimea de penetrare a luminii soarelui, izvoarele hidrotermale sunt la o temperatura de peste 400 ° C. Compușii acestora, dacă sunt dizolvați, pot oferi bază pentru ecosisteme complexe. Unele izvoare poartă denumirea de „hornuri negre” și aruncă în apa oceanului un amestec negru de fier și sulfați, iar alte izvoare se numesc „hornuri albe” care arunca o substanță albicioasă compusă din bariu, calciu și siliciu.

În anii ’60, fundurile oceanelor erau considerate “deșerturi întunecate”, în prezent, fauna bogată și variată din jurul izvoarelor hidrotermale a determinat ca oamenii de știință să ia în calcul faptul că viața pe Terra a pornit de aici. În 1977, adâncurile aproape înghețate ale riftului Galapagos, la 390 km nord-vest de insulele Galapagos din Oceanul Pacific, erau explorate de o echipă de oameni de știință aflată pe submersibilul Alvin. Aici, cercetătorii au găsit noi stânci formate în urma solidificării lavei, dar și un izvor hidrotermal înconjurat de vietăți care trăiau în beznă totală, potrivit www.erd.ro. Până în prezent, astfel de izvoare hidrotermale au fost descoperite în mai multe locuri atât în Pacific cât și în Oceanul Atlantic. (agerpres)

330px-BeebeGuianaWilliam Beebe este considerat ca fiind unul dintre fondatorii domeniului ecologiei, precum și unul dintre luptătorii pentru conservarea mediului, de la începutul secolului 20. El este amintit prin teoriile despre evoluție pe care le-a lansat, cea mai cunoscută fiind teoria/ipoteza din 1915, prin care explica evoluția zborului păsărilor, fenomen care, susţine el, a trecut printr-o perioadă în care acestea aveau patru aripi, perioadă denumită de el etapa „Tetrapteryx”, care a fost susținută de descoperirea din 2003 a exemplarului Microraptor Gui.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: guiness world records, science sci.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii