Cei care au construit Stonehenge s-au folosit de Teorema lui Pitagora cu 2000 de ani înainte de a fi „inventată”

Teorema lui Pitagora este una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria euclidiană, constituind o relație între cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic. Însă, deși această teoremă este atribuită ca fiind creată de Pitagora (celebrul filozof și matematician grec, originar din insula Samos), cu 2.500 de ani în urmă, noi cercetări sugerează că principiile teoremei au fost utilizate mult mai devreme, chiar de constructorii misteriosului monument de la Stonehenge. Conform celor de la Sciencealert.com, formula este extrem de folositoare atunci când vrem să determinăm distanţele dintre două puncte aflate în unghi drept, fie că utilizăm datele pentru construirea monumentelor, cartografierea constelaţiilor sau divizarea terenului.
Autorii cărții Megalith: Studies in Stone Hugh Newman, Howard Crowhurst Robin Health Evelyn Francis, sugerează faptul că cei care au construit monumentul din piatră în urmă cu circa 5.000 de ani, aveau cunoștințe despre relaţia dintre ipotenuză şi părţile sale opuse. Conform a ceea ce învățăm în școală, teorema lui Pitagora este sub forma unei formule de tipul a^2 + b^2 = c^2, unde a şi b se întâlnesc într-un unghi drept, iar c reprezintă lungimea ipotenuzei.
„Vedem utilizarea triunghiurilor şi a pătratelor duble ce sunt o variantă simplificată a teoremei. Laturile triunghiurilor formează proporţii regăsite în faimoasa formulă, fapt ce sugerează că persoanele ce au construit monumentul ştiau că este o metodă utilă de realizare a unui triunghi cu unghi drept”, a declarat editorul cărții, John Matineau pentru Science Alert.
Ansamblul de la Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior, denumit Sarsen, are 33 metri în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de piatră, dintre care, astăzi, doar 17 mai sunt în picioare. Deasupra acestor blocuri de piatră au fost așezate ca niște praguri alte blocuri curbate. În interiorul acestui lanț exterior se află un alt cerc de blocuri mai mic, din piatră vânătă. Toată construcția este înconjurată de un lanț circular care măsoară 104 m în diametru. În interior, se ridică un banc de nisip care cuprinde 56 de morminte cunoscute sub numele de „găurile lui Aubrey”. Terasamentul și lanțul sunt intersectate de o cale procesională lată de 23 m și lungă de aproape 3 km. Aproape de intrarea pe calea procesională se află Piatra Sacrificiului. Pe partea opusă se află Piatra Călcâi.
sursa: https://www.sciencealert.com/pythagoras-triangle-used-construction-stonehenge
sursa: https://www.ancient-code.com/stonehenge-builders-used-pythagoras-theorem-2000-years-before-it-was-invented/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu