Ceasul bunicului (Foto)

Dicționarul englez Oxford afirmă că melodia populară din 1876 My Grandfather’s Clock (Ceasul bunicului meu), este responsabilă pentru aplicarea denumirii comune de „ceasul bunicului” pentru ceasul cu carcasă lungă.
Cântecul a fost compus de un compozitor american pe nume Henry Clay Work, care a descoperit un ceas cu carcasă lungă în hotelul The George din Piercebridge, în comitatul Durham din Anglia.
Când a întrebat de ceas, a fost informat că are doi proprietari. După ce primul proprietar a murit, ceasul a devenit inexact, iar când al doilea proprietar a murit, ceasul a încetat cu totul să funcționeze.
Povestea l-a inspirat pe Henry să creeze cântecul.
Ceasurile bunicului au o anumită înălțime, de obicei cel puțin 1,9 metri. Există și ceasuri „bunică” și „nepoată”, care sunt ceva mai scurte ca înălțime.
În mod tradițional, ceasurile cu carcasă lungă erau realizate cu două tipuri de mișcări: mișcări de opt zile și mișcări de o zi (30 de ore).
Un ceas cu o mișcare de opt zile necesita întoarcerea doar o dată pe săptămână, în timp ce, în general, ceasuri de 30 de ore, mai puțin costisitoare, trebuiau să fie întorse în fiecare zi.
Ceasurile de opt zile sunt adesea conduse de două greutăți – una care conduce pendulul și cealaltă mecanismul de sunet, care de obicei consta dintr-un clopoțel sau clopoțel.
Toate ceasurile moderne cu carcasă lungă au sunet mecanic de opt zile și mișcări de sunet de o oră întreagă.
Majoritatea ceasurilor cu carcasă lungă sunt acționate de cablu, ceea ce înseamnă că greutățile sunt suspendate de cabluri.
Dacă ar fi atașat direct la greutate, sarcina ar provoca rotirea și desfacerea firelor de cablu, astfel încât cablul se înfășoară în jurul unui scripete montat în partea de sus a fiecărei greutăți.
Avantajul mecanic al acestui aranjament dublează și timpul de funcționare permis de o scădere de greutate dată.
Ceasornicarul englez William Clement este creditat cu dezvoltarea acestui tip de ceas în 1670.
Până la începutul secolului al XX-lea, ceasurile cu pendul au fost cea mai precisă tehnologie de cronometrare din lume, iar ceasurile cu carcasă lungă, datorită preciziei lor superioare, au servit drept standarde de timp pentru gospodării și întreprinderi.
Astăzi, acestea sunt păstrate în principal pentru valoarea lor decorativă și antică, fiind înlocuite pe scară largă atât de cronometrarea analogică, cât și digitală.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu