Cea mai veche roată de pe Pământ a fost descoperită în Slovenia. Are peste 5.000 de ani vechime

Conform cărților de istorie, roata a fost „inventată” în vechea Mesopotamie, în jurul anului 3.500 î.Hr.. Cu toate acestea, cea mai veche roată de pe Pământ a fost descoperită în 2002 în Slovenia. Roata datează din jurul anului 3.200 î.Hr, dar ar putea fi chiar mai veche. În anul 2002, mai multe săpături arheologice efectuate într-o zonă mlăștinoasă de lânga capitala Sloveniei au scos la iveală o roată din lemn a cărei datare cu radiocarbon a arătat că a fost construită acum 5 100 – 5 350 de ani. Astăzi obiectul descoperit lângă Ljubljana este considerat cea mai veche roată de pe Pământ.
Descoperirea roții slovene a declanșat o dezbatere între arheologi care se întrebau dacă este posibil ca roata să nu fi fost inventată de sumerieni, ci de o cultură antică din Europa sau dacă roata a apărut simultan în două culturi separate. Vârsta roții din Ljubljana Marshes a fost obținută prin studii realizate de laboratorul VERA (Vienna Environmental Research Accelerator) din Viena, care a măsurat inclusiv straturile din pământ și inelele copacilor din zona unde a fost găsită.
Roata are un diametru de 72 centimetri și a fost făcută din lemn de frasin. Potrivit experților, axul a fost atașat la roți cu panouri din lemn de stejar, ceea ce a însemnat că axul s-a rotit împreună cu roțile. Roata a fost făcută dintr-un copac care a crescut în apropierea locului în care a fost găsită, și avea aproximativ 80 de ani când a fost tăiat. Se crede că această roată antică era, cel mai probabil, parte dintr-un cărucior preistoric cu două roți. Roata a fost descoperită de o echipă de arheologi sloveni de la Institutul de Arheologie din Ljubljana, ca parte a Centrului de Cercetare al Academiei Slovene de Arte și Științe, condus de Anton Velušček.
Nota redacției: Discuțiile despre cultura care a inventat roata devin și mai complicate dacă facem referire la un artefact din cultura Cucuteni – Taurul pe roți – a cărei vechime este de peste 6.000 de ani. Dezvoltată pe teritoriul actual al României, Moldovei și Ucrainei, cultura Cucuteni-Tripolie a fost cea mai importantă cultură preistorică din Europa, vârful de civilizație europeană acum 6.000-7.000 de ani. Ori, în condițiile în care descoperim în această cultură un obiect ceramic cu roți, indiferent de rolul pe care l-a avut, putem spune că este la mintea cocoșului ca cucutenienii să fi folosit această descoperire și pentru treburile casnice și să îi considerăm inventatorii roții…
Sursa: http://www.sloveniatimes.com/world-s-oldest-wheel-home-after-decade-under-restoration
Traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu