Cea mai veche monedă din lume

Arheologii au descoperit cea mai veche monedă cunoscută din lume, împreună cu bucăți metalice în formă de pică, într-o turnătorie de bronz datând din 770 î.e.n. în Guanzhuang, China.
Folosind datarea cu radiocarbon cu spectrometrie de masă a acceleratorului (AMS), noua cercetare, publicată luna aceasta în revista Antichitate, dezvăluie că moneda fost pusă în folosire între 640 și 550 î.e.n., după ce turnătoria a trecut de la producerea altor obiecte valoroase la crearea de monedă.
Această descoperire marchează Guanzhuang ca fiind cel mai vechi sit monetar din lume.
Guanzhuang este situat lângă râul Galben în câmpiile centrale din China și a fost fondat în anul 800 î.e.n. Ulterior a fost abandonat la un moment dat după 450 î.e.n.
Săpăturile arheologice ale orașului sunt în curs de desfășurare din 2011, unde cercetătorii au descoperit fortificații, inclusiv fundații de ziduri și șanțuri.
„Ceramica, înmormântările și înregistrările istorice sugerează că situl a fost un centru regional al statului Zheng”, scriu cercetătorii in publicația Art News.
Moneda de Guanzhuang este prima de acest gen din China care a fost datată cu certitudine. De asemenea, reprezintă prima monedă metalizată standardizată din lume.
Alte exemple cunoscute includ Leul Lydian, o monedă realizată din electrum și un predecesor al monedelor din Grecia și Roma antice și darica persană, o monedă de aur a Imperiului Achemenid.
„Fabricarea de monede a fost una dintre cele mai revoluționare inovații financiare din istoria omenirii”, a spus Hao Zhao, autor principal al lucrării și cercetător la Universitatea Zhengzhou, menționând că bogăția era mai ușor de comercializat, numărat și tezaurizat după inventarea procesului de batere.
Foto Z. QU. H. ZHAO – Distribuția spațială a monedelor rămase în zona de excavare a turnătoriei. Punctele roșii marchează depunerile cu forme de lut și punctele verzi marchează depozitele cu fragmente de monede de pică finite
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu