Cunoaste lumea

Noutăți

Cea mai mare ”gafă” a lui Einstein ar putea fi reparată după aproape un secol

  •  
  •  
  •  

O stiinta care sustine ca a ajuns la adevarurile ultime si nu mai are nimic de cercetat inceteaza sa mai fie stiinta si devine ideologie. Fizica are de aproape un secol o mare problema.

Desi ar trebui sa descrie acelasi Univers, de la scara microcosmosului pana la scara roiurilor de galaxii, fizica corpurilor mari, teoria relativitatii generale, este aparent incompatibila cu fizica corpurilor mici, fizica cuantica.

Un singur numar, denumit constanta cosmologica, uneste microcosmosul cu macrocosmosul.

Cele doua teorii ale fizicii nu se pot pune de acord cu valoarea asa-zisei constante cosmologice.

Mai mult decat atat, discrepanta dintre valoarea observata a acestei constante si predictia teoretica asupra sa face din constanta cosmologica una dintre cele mai inexacte predictii din istoria fizicii, conform unui material publicat de Live Science.

Rezolvarea acestei discrepante poate fi considerata principalul obiectiv al fizicii teoretice din acest secol.

Lucas Lombriser, profesor asistent de fizica teoretica la Universitatea din Geneva, Elvetia, a introdus o noua modalitate de a evalua ecuatiile lui Einstein care descriu gravitatia pentru a identifica o valoare a constantei cosmologice care sa corespunda valorii observate empiric.

Metoda sa va fi prezentata pe larg in viitorul numar al revistei Physics Letters B, care va fi lansat la 10 octombrie.

Gafa lui Einstein a primit un nume cool: „energia intunecata”

Povestea constantei cosmologice a inceput acum mai bine de un secol, cand Einstein a prezentat un set de ecuatii, cunoscute in prezent drept ecuatiile de camp ale lui Einstein si care au reprezentat cadrul pentru celebra sa teorie a relativitatii generale.

Aceste ecuatii explica cum materia si energia deformeaza textura spatiu-timpului rezultand forta de gravitatie. Pe atunci, consensul in fizica era ca Universul are o dimensiune fixa si spatiul dintre galaxii nu se schimba.

Atunci cand Einstein a aplicat relativitatea generala la intregul Univers, ca un intreg, teoria sa ajungea la predictia ca Universul nu are o dimensiune fixa si ca fie se extinde, fie se contracta.

Pentru ca i se parea de neconceput ca Universul sa se extinda sau sa se contracte, Einstein a considerat ca trebuie sa existe o constanta care sa faca Universul sa ramana static. Astfel s-a nascut constanta cosmologica.

Aproape un deceniu mai tarziu, un alt fizician, Edwin Hubble, a descoperit ca Universul nu este static, ci se extinde. Lumina de la galaxiile indepartate arata ca acestea se indeparteaza unele de altele, la fel ca stafidele din aluatul de cozonac aflat in cuptor.

Aceasta descoperire l-a convins pe Einstein sa renunte la constanta cosmologica din ecuatiile sale de camp si sa recunoasca faptul ca introducerea acestei constante in ecuatii, pentru a se asigura ca Universul ramane static, reprezinta probabil cea mai mare gafa din cariera sa.

Citește mai mult: Miscarea de rezistenta


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Cea mai mare ”gafă” a lui Einstein ar putea fi reparată după aproape un secol

  1. Va mai amintiti de marele iluzionist de prin anii 80-90 pe numele de scena David Coperfield?… E! Acel baiat facea niste scamatorii, la 50 de cm de ochii tai, de jurai ca-i adevarat. Nu ca jurai, iti bateai tot neamu’ daca el neamu’ ar fi indraznit sa gandeasca doar ca poate nu-i adevarat. De exemplu, am vazut la televizor, in vremea aceea, intr-un mare show tinut in occident undeva, supertelevizat, evident, in care, printre altele, a cerut o tigara de la cineva din public si o moneda de la altcineva tot din public si in fata celor din din primul rand al salii si la 50 de cm de vizorul camerei de luat vederi a trecut tigara prin moneda, prin centrul ei, a aprins tigara in moneda fiind si a tras cateva fumuri… Nu ca erai intrigat ca de ce sa se poata asa ceva, erai pregatit sa ragnesti la cei care s-ar fi indoit o clipita ca e adevarat.

    A’ma… Facand, daca se poate, abstractie de faptul ca noi „stim” cine-i Einstein, de la scoala si presa, sa consideram ca este un nene, anonim, uitati-va doar la privirea lui, la ochii lui!… Ce vi se pare ca vedeti?…

    O sa spuneti, unii, ca asa era el mai șugubăț.
    Ăăă… Pai, cam tot asa sugubat era si Petrica Rothmans, daca va mai amintiti. Sau Iliescu Ion Ilici…
    Sau Basescu Traian… Sau ș.a.m.d..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii