Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf de munte, se află în România!

Cu siguranță cea mai cunoscută cruce din România este … Crucea de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din țară, situată pe un munte. Crucea este situată la altitudinea de 2.291 metri. Monumentul are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri. Este un monument istoric clasat în grupa A (de valoare naţională şi universală), potrivit Listei Monumentelor Istorice alcătuite de Ministerul Culturii.
Monumentul a fost verificat de către experţii Guinness World Records pe 14 august 2013, ajungând la concluzia că este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.
Monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial, de aici și denumirea de Crucea Eroilor Neamului.
Din punct de vedere georgrafic, crucea este situată în şaua masivului Caraiman, pe marginea abruptului către Valea Seacă din Munții Bucegi.
Ridicarea acestui monument se datorează Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României. A fost construită în perioada 1926 – 1928, „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă de pe partea nordică a soclului.
Structurile metalice, profilele de oțel, au fost realizate de Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia, avându-i ca proiectanţi pe inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, dirigintele de şantier fiind Nicu Stănescu. Arhitecţii Constantin Procopiu şi Georges Cristinel semnează proietul ansamblului. Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare.
„Gândiţi-vă că toate profilele laminate erau aduse în gara din Sinaia, urcate în care cu boi şi cărate până în apropierea monumentului. Unui cărăuş îi lua două zile să facă dus – întors. O altă parte din materiale au fost urcate cu funicularul, ajungeau în zona cantonului Schill, iar de acolo erau preluate cu sprijinul nemislocit al batalionului de vânătorii de munte din Sinaia”, a declarat arhitectul Dan Manea, pentru digi24.
Monumentul a fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. „Legenda spune că planul a apărut după un vis al Reginei, care şi-a dorit ca monumentul să fie văzut de la o distanţă cât mai mare.”(digi24)
Soclul, ridicat în 1930, la doi ani după inaugurarea monumentului, este realizat din beton armat placat cu piatră de calcar fasonată şi rostuită. La construirea lui au luat parte meşteri locali şi italieni..
În interiorul acestui monumet a fost construită o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică, ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe Cruce.
Crucea de pe Caraiman este iluminată azi cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare și poate fi văzută de la zeci de kilometri depărtare, pe Valea Prahovei. Oamenii locului spun că ar există un nou proiect, care ar urma să acopere monumentul cu o vopsea fluorescentă, pentru ca acesta să fie ulterior luminat de un laser.
În 2014, Consiliul Local Buşteni a semnat un protocol de parteneriat şi colaborare cu două asociaţii, document în baza căruia se va realiza ”restaurare, reabilitare, conservare şi revitalizare” Crucii de pe Caraiman.
„Parteneriatul încheiat între Primăria Buşteni şi cele două asociaţii prevede realizarea unui studiu istoric, a unui studiu geologic, ridicarea topografică a zonei, dar şi iniţierea unei campanii de strângere de fonduri sub sloganul Daţi un ban pentru Caraiman.”
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: guiness world record, mediafax, digi24
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Daca se incepe asa…„Parteneriatul încheiat între Primăria Buşteni şi cele două asociaţii prevede realizarea unui studiu istoric, a unui studiu geologic, ridicarea topografică a zonei, dar şi iniţierea unei campanii de strângere de fonduri sub sloganul Daţi un ban pentru Caraiman.”…e clar. O sa se cheltuie bani cu „studiile” cat a cheltuit regele cu ridicarea monumentului. Ce „ridicarea topografică a zonei” mai fac ? Sa se uite dracului pe o harta militara si au toata ridicarea topo mura-n gura…Ce „studiu istoric” ? Doar nu a fost ridicata pe vremea dacilor si trebuie sa caute in nu stiu ce arhive cativa ani..? Pute a spalare de bani numai din titlul actiunii. Dupa ce or sa „mazileasca” toate fondurile alocate de la buget, vor incepe…”Daţi un ban pentru Caraiman.”..de la populatie. Aceleasi blestematii si hotii ca peste tot…!
Acesta trebuie sa fie un proiect national, cu participarea primariei locale, sa fie urmarit pas cu pas, pentru a se derula corect. La fel trebuie procedat cu toate investitiile, pentru a se taia posibilitatea practicarii furturilor din bani publici. Ne-am saturat sa asistam la ele si sa le ingaduim prin indiferenta tuturor si necinstea actorilor involvati. Este bine ca DNA sanctioneaza drastic actele de coruptie descoperite, dar credem ca trebuie facut mult mai mult pentru preventie, in afara mediatizarii faptelor deja comise si sanctionate, dupa care recuperarea prejudiciilor se dovedeste anevoioasa, iar lipsa lichiditatilor prin blocaj pe termen lung, chiar si in cazul recuperarii ulterioare, constituie serioase frane in dezvoltarea armonioasa a societatii, cu resursele ce sunt inca la indemana
Cainii latra si drumetul isi vede de drum . Si daca ar fi numai unul parca tot ar fi cum ar mai fi ,dar sunt o multime si pentru ca este stiut cum „corb la corb nu isi scot ochii ” o sa ne lase „drumetii” astia tara si fara butucii pe care au lasat-o inaintasii lor !!Unde esti tu Tepes doamne!!???(sau macar o clona ,ceva ……)Ca tare ar mai fi cazul….