Cea mai importantă colecție de tapiserii medievale din lume

Tapiseria Apocalypse (sau tapiseriile Apocalypse, sau Apocalypse of Angers) este o reprezentare a Apocalipsei lui Ioan produsă la sfârșitul secolului al XIV-lea la ordinul ducelui Ludovic I de Anjou.
Această lucrare este cea mai importantă colecție de tapiserii medievale care au supraviețuit în lume.
Setul, format din șase piese succesive tăiate fiecare în paisprezece tablouri, este realizat din desene, animate de Hennequin din Bruges și mărturisește prestigiul sponsorului său.
Suspendarea de perete a fost lăsată moștenire Catedralei Angers din Franța în secolul al XV-lea de regele René.
După o lungă perioadă de neglijare și degradare, a fost parțial recompusă la mijlocul secolului al XIX-lea, apoi conservată și expusă în Muzeul Tapiseriei Apocalipsei. Acesta este situat pe situl Château d’Angers, într-o galerie foarte lungă construită în acest scop și inaugurată în 1954.
Tapiseria măsoară aproximativ o sută patruzeci de metri lungime și șase metri înălțime și acoperă o suprafață totală de 850 m2.
Este alcătuită din șase piese sau tablouri, fiecare măsurând douăzeci și unu de metri în lungime11. Pentru urzeală și bătătură, s-a utilizat lâna: este o lână viu colorată, vopsită cu coloranți vegetali.
Această tapiserie este reversibilă: reversul este identic cu aversul, ceea ce mărturisește virtuozitatea țesătorilor.
Datorită deplasărilor succesive, tăieturilor și degradărilor, numărul pieselor originale este cauza discuțiilor.
La sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea, se presupunea că setul era format din șapte piese, ecoul numărului simbolizând perfecțiunea menționată adesea în Apocalipsa.
Cu toate acestea, cercetări istoriografice mai recente sugerează că tapiseria este de fapt alcătuită din șase bucăți, fiecare conținând paisprezece tablouri, pentru un total de optzeci și patru de tablouri la care se adaugă figurile mari.
S-au putut recupera doar o sută patru metri expuse în prezent, a șasea pictură fiind cea mai incompletă.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu