Cunoaste lumea

Noutăți

Ce se întâmplă cu organismul când dormim…

  •  
  •  
  •  

După o noapte de somn bun, ne trezim refăcuți, pentru că organismul nu doar se relaxează în timpul somului, ci trece la reparare și vindecare, procese cmplexe care dau în final rezultatul proaspăt pe care îl resimțim dimineața.

În timpul somnului se întâmplă lucruri extraordinare, care demonstrează minunea ingineririi naturale care este corpul uman. Ca specie, oamenii sunt foarte activi în special pe partea de care se ocupă creierul – muncim, socializăm etc.

În tot acest proces se creează amintiri formate în minte și pe care creierul le stochează și le ordonează în timpul somnului. Mai mult, creierul reia evenimentele de peste zi, ca într-o reluare, le cataloghează și le stochează, în paralel scăpând de cele care nu sunt necesare.

Procesul este considerat esențial, întrucât se extinde și asupra învățării lecțiilor de viață.

Cu circa 30 de minute înainte să adormiți, temperatura corpului începe să scadă. Este un mecanism de încetinire a metabolismului care garantează posibilitatea de a dormi fără să fie nevoie să vă hrăniți.

Deși nu pare mare lucru, temperatura scade cu 1,1 grade Celsius, până la aproximativ 35,6 grade (cu unul peste limita hipotermiei!).

O altă măsură interesantă la care recurge creierul pentru a vă proteja este ceea ce se numește „paralizia temporară”, mai exact blocarea impulsurilor din vise către mușchii care v-ar putea determina să acționați conform celor care se întâmplă în vis.

Biologic vorbind, este vorba chiar despre o paralizie în toată regula, notează listverse.com.

De asemenea, pe timpul somnului, corpul pierde peste o jumătate de kilogram de apă, în special pentru că temperatura din încăpere este mai scăzută decât cea din plămâni.

Mai mult, și pe durata odihnei corpul are nevoie de energie pentru a funcționa, astfel încât se mai pierde ceva din greutate până a doua zi dimineață.

În schimb, toată cantitatea de energie care nu se mai consumă cu acțiunea fizică, cu vorbitul ori munca este direcționată spre creier, care o folosește ca un „secretar”, apoi „face ordine” și conduce procesul eliminării toxinelor.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii