Ce s-a întâmplat cu Mata Hari?

Corpul lui Mata Hari nu a fost revendicat de niciun membru al familiei și, prin urmare, a fost folosit pentru studii medicale. Capul ei a fost îmbălsămat și păstrat la Muzeul de Anatomie din Paris.
În 2000, arhiviștii au descoperit că acesta a dispărut, probabil încă din 1954, potrivit curatorului Roger Saban, în timpul relocării muzeului. Capul nu a fost descoperit nici până în ziua de azi.
Înregistrările din 1918 arată că muzeul a primit și restul cadavrului, dar niciuna dintre rămășițe nu a putut fi găsită ulterior.
Documentele provenite de la procesul lui Mata Hari și alte documente conexe, în total 1.275 de pagini, au fost desecretizate de armata franceză în 2017, la o sută de ani de la execuția ei.
Fries Museum din Leeuwarden (orașul natal al lui Mata Hari), Țările de Jos, conține o „Cameră Mata Hari”.
În expoziție sunt incluse două dintre albumele ei personale și un covor oriental brodat.
Cea mai mare expoziție Mata Hari a fost deschisă în acest muzeu pe 14 octombrie 2017, la o sută de ani după moartea ei.
Locul nașterii lui Mata Hari este situat în clădirea de pe strada Kelders 33. Clădirea a suferit daune cauzate de fum și apă în timpul unui incendiu din 2013, dar a fost restaurată ulterior.
Arhitectul Silvester Adema a studiat desenele vechi ale vitrinei pentru a o reconstitui așa cum apărea când Adam Zelle, tatăl lui Mata Hari, avea acolo un magazin de pălării.
În 2016, în clădire a fost creat un centru de informare care expne amintiri ale lui Mata Hari.
Ideea unei dansatoare exotice care lucrează ca agent dublu letal folosindu-și puterile de seducție pentru a extrage secrete militare de la numeroșii ei iubiți, a făcut din Mata Hari un arhetip de durată al femeii fatale.
Viața ei a inspirat mai multe filme de renume mondial.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu