Cunoaste lumea

Noutăți

Ce ne face umani?

  •  
  •  
  •  

Cimpanzeul este ruda noastră cea mai apropiată din punct de vedere evolutiv, iar cercetările sugerează că rudenia noastră derivă dintr-un strămoș comun.

În urmă cu aproximativ cinci până la șase milioane de ani, căile noastre evolutive s-au separat, ducând la cimpanzeul de astăzi și Homo Sapiens, omenirea în secolul XXI.

Într-un nou studiu, cercetătorii de celule stem de la Lund au examinat ce este în ADN-ul nostru – creierul uman și cel al cimpanzeului sunt clar diferite.

În loc să studiem oamenii vii și cimpanzeii, am folosit celule stem crescute într-un laborator. Celulele stem au fost reprogramate din celulele pielii de către partenerii noștri din Germania, SUA și Japonia.

Apoi am examinat celulele stem pe care le-am dezvoltat în celule cerebrale.”, explică Johan Jakobsson, profesor de neuroștiință la Universitatea Lund, care a condus studiul.

Folosind celulele stem, cercetătorii au crescut în mod specific celulele creierului de la oameni și cimpanzei și au comparat cele două tipuri de celule.

Cercetătorii au descoperit apoi că oamenii și cimpanzeii folosesc o parte din ADN-ul lor în moduri diferite, ceea ce pare să joace un rol considerabil în dezvoltarea creierului nostru.

Noile descoperiri indică astfel că diferențele par să se situeze în afara genelor care codifică proteine în ceea ce a fost etichetat drept „ADN nedorit”, despre care se credea că nu are nicio funcție și care constituie cea mai mare parte a ADN-ului nostru.

Johan Jakobsson consideră că, în viitor, noile descoperiri pot contribui, de asemenea, la răspunsuri bazate genetic la întrebări despre tulburările psihiatrice, cum ar fi schizofrenia, o tulburare care pare a fi unică pentru oameni.

„Dar este un drum lung de parcurs până să ajungem la acel punct, deoarece în loc să facem cercetări suplimentare asupra celor două procente din ADN-ul codificat, acum putem fi forțați să aprofundăm toate celelalte 100% – un lucru mult mai complicat”, conchide el.

Material oferit de Universitatea Lund, Suedia.

Foto burst shopify, Matthew Henry


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii