Ce mâncăm de 600 de ani încoace …. (II)

Pilaf, circa 1000 / 500 BC – deși pâinea a fost una dintre cele mai vechi alimente preparate de om cu aproape 30.000 de ani în urmă, soiurile mai complicate, cum ar fi pâinea umplută sau produsele de patiserie, au început să apară mult mai târziu.
Prin comparație, orezul are o lungă istorie de utilizare în preparate bogate, aromate și mai complicate.
Pilaful, de exemplu, este o rețetă alimentară veche făcută prin gătitul orezului, legumelor și cărnii într-un bulion condimentat cu o serie de condimente și ierburi diferite. Ingredientele obișnuite includ pui, porc, miel, pește, fructe de mare, morcovi și așa mai departe.
Numit cu nume diferite, în funcție de țara de origine, pilaful este consumat pe scară largă în Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Sud, subcontinentul indian, Africa de Est, Balcani și așa mai departe.
În timp ce orezul a fost domesticit pentru prima dată în China cu peste 13.000 de ani în urmă și mai târziu în India, oamenii din Persia antică au început să-l cultive între anii 1.000 și 500 î.Hr.
Acest lucru a deschis calea primei rețete de pilaf, care s-a răspândit în curând și în alte părți ale Orientului Mijlociu, precum și în Asia Centrală. În 328 î.Hr., când Alexandru cel Mare a cucerit orașul Sogdian Samarkand (acum în Uzbekistan și Tadjikistan), a sărbătorit cu …. pilaf. Curând, rețeta a fost preluată în Macedonia și apoi în diferite părți ale Europei.
În același timp, în India a apărut un preparat similar de orez. De fapt, unele dintre cele mai vechi mențiuni despre acest fel de mâncare pot fi urmărite în textul epic al lui Mahabharata (încă din 400 î.Hr.), precum și în anumite scrieri antice sanscrite, cum ar fi Yajnavalkya Smriti (secolele III-V d.Hr.)
Sosirea musulmanilor în India (încă din secolul al VII-lea d.Hr.) a îmbogățit și mai mult una dintre cele mai vechi rețete alimentare din lume, cu adăugarea de șofran și alte condimente aromate.
Acesta este practic ceea ce se numește biryani, un tip de preparat Mughlai în care orezul, carnea și legumele formează straturi distincte. Paella spaniolă se crede că a descins și din rețeta originală de pilaf, notează realmofhistory.com.
Isicia Omentata, circa secolul IV d.Hr. – hamburgerii sunt emblematici pentru fenomenul modern de fast-food. Sandwich – două felii moi de chiflă și înfrumusețat cu brânză, slănină, salată, roșii, ceapă, maioneză și chiar murături, această somptuoasă rețetă este iubită în unanimitate pe tot globul, de când a fost introdusă în Statele Unite în anii 1900.
A fost popularizat pe scară largă de către vânzătorii ambulanți și a fost unul dintre primele produse fast-food americane.
Deși originile acestei rețete iconice rămân tulburi până în prezent, unii istorici cred că poate fi urmărită până la isicia omentata, un preparat antic de carne de vită care datează de la începutul secolului al IV-lea d.Hr. – fiind astfel unul dintre cele mai vechi alimente din lume.
Rețeta alimentară veche de 1.500 de ani, care a supraviețuit în cartea de bucate antică romană existentă Apicius: De Re Coquinaria, a implicat amestecarea cărnii tocate, a condimentelor, a nucilor de pin, a vinului alb și a celebrului sos de pește Garum.
Vorbind despre felul de mâncare, dr. Annie Gray, istoricul alimentelor din Marea Britanie, a spus:
“Știm cu toții că romanii au lăsat o amprentă uriașă în Marea Britanie, modificând în mod fundamental dieta britanică pentru totdeauna.
Mâncarea de stradă a devenit disponibilă în masă și au fost introduse multe dintre alimentele noastre preferate, inclusiv Isicia Omentata, ceea ce poate fi văzut ca strămoșul roman al burgerului de astăzi.
Acest burger a fost cu siguranță mai de lux decât multe dintre ofertele de astăzi și este mai bogat și mai complex decât versiunea de carne simplă cea mai obișnuită astăzi”.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu