Ce este dragostea? Ce se petrece în corpul și în creierul nostru când ne îndrăgostim? Descoperirile științei…

Toți am simțit-o la un moment dat în viața noastră. O regăsim în cărți, în melodii, în filme. Este omniprezentă în jurul nostru. Dar ce este dragostea? Unde locuiește aceasta? Ce o declanșează? Și ce se întâmplă cu adevărat în mințile și corpurile noastre când avem „fluturi în stomac”? Dragostea, deși adesea dificil de definit, include dezvoltarea unei puternice legături emoționale, un „atașament” față de o anumită persoană. Dragostea pare a fi un lucru universal. Dar măsura în care dragostea este exprimată poate varia în funcție de cultură, religie și statut social. De exemplu, mai puțin de 5% dintre americani au raportat că se vor căsători fără a simți fiorul dragostei, comparativ cu 50% dintre pakistanezi spre exemplu.
Numeroase regiuni ale creierului se activează atunci când ne gândim la persoana iubită sau în prezența acesteia. Acestea includ hippocampusul, hipotalamusul și cortexul cingular anterior. Activarea acestor zone cerebrale poate inhiba comportamentul defensiv, poate reduce anxietatea și crește încrederea în persoana iubită. În plus, anumite regiuni din creier, precum ar fi amigdala și cortexul frontal, sunt dezactivate, ca răspuns la sentimentul de iubire. Astfel, se atenuează tendinţa de analiză critică a partenerului şi se reduce probabilitatea de apariţie a unor eventuale emoții negative.
Oxitocina și vasopresina sunt hormonii asociaţi cu dragostea romantică. Aceștia sunt produşi de hipotalamus şi eliberaţi de glanda pituitară. Deşi aceşti hormoni acţionează atât la bărbați, cât și la femei, femeile sunt mai sensibile la oxitocină, în timp ce bărbații sunt mai sensibili la vasopresină. Concentrațiile oxitocinei și vasopresinei se măresc atunci când suntem îndrăgostiţi. Acești hormoni acționează asupra a numeroase sisteme din creier și, în mod particular, ei interacționează cu sistemul dopaminergic şi pot stimula eliberarea dopaminei de către hipotalamus.
Dragostea poate servi unei funcții evolutive importante, de exemplu prin creșterea nivelului de sprijin parental disponibil pentru viitorii copii.
sursa: https://theconversation.com/what-is-love-heres-the-science-59281
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu