Ce conține papirusul Derveni – cel mai vechi manuscris din Europa!

Descoperit în Grecia la 15 ianuarie 1962, papirusul Derveni este cel mai vechi manuscris din Europa care s-a păstrat până în zilele noastre. Istoria descoperirii și a descifrării textului este la fel de interesantă precum conținutul lui.
La momentul descoperirii sale, papirusul era aproape carbonizat și a fost nevoie de 44 de ani pentru ca textul să fie decodat și publicat.
Descoperirea papirusului Derveni a fost neprevăzută. Așa cum s-a întâmplat cu multe descoperiri arheologice din timpurile moderne, aceasta a fost posibilă datorită dezvoltării urbane.
În 1962, în timpul lucrărilor de construire a drumului dintre Salonic și Kavala, au fost dezgropate numeroase morminte. Pe rugul funerar al unuia dintre aceste morminte, muncitorii au găsit un sul de papirus aproape carbonizat.
Cumva, documentul s-a conservat până în timpurile noastre, dar era atât de fragil, încât s-a dezintegrat în peste 200 de bucăți atunci când a fost manipulat.
Data creării papirusului Derveni a fost estimată între anii 350 -320 î.e.n. Cu toate acestea, textul ar putea data chiar din secolul V î.e.n.
Autorul documentului este necunoscut, unii cercetători menționându-i pe Eutifron din Prospalta, Diagoras din Melos și Stesimbrotus din Thasos ca posibili autori.
Scrierea conține idei filosofice cu privire la pe zeități, cosmos, practici religioase și natura sufletului. Partea principală a textului este un comentariu la un poem atribuit lui Orfeu care era folosit la acea vreme de preoți.
Sunt citate fragmente ale poeziei, urmate de interpretări ale autorului, care încearcă să demonstreze că poemul nu trebuie interpretat literal.(Mai mult: Incredibilia)
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu