Cunoaste lumea

Noutăți

Catifeaua, materialul nobililor

  •  
  •  
  •  

Din cauza moliciunii și aspectului său neobișnuit, precum și a costului ridicat de producție, catifeaua a fost adesea asociată cu noblețea.

Catifeaua a fost introdusă în Bagdad în timpul domniei lui Harun al-Rashid (786–809) de către comercianții din Kashmir și în Al-Andalus de către Ziryab.

În epoca mamelucilor, Cairo era cel mai mare producător de catifea din lume. O mare parte a fost exportată în Veneția (de unde s-a răspândit în cea mai mare parte a Europei), Iberia și Imperiul Mali.

Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali, a vizitat Cairo în pelerinajul său la Mecca. Mulți producători arabi de catifea l-au însoțit înapoi la Timbuktu.

Mai târziu, Ibn Battuta menționează cum Suleyman, conducătorul Mali, a purtat un caftan de catifea purpurie, produs local, de Eid.

În timpul domniei lui Mehmed al II-lea, bucătarii asistenți purtau rochii albastre, pălării conice și pantaloni largi din catifea Bursa.

Regele Richard al II-lea al Angliei a ordonat în testamentul său ca trupul său să fie îmbrăcat în catifea în 1399.

Ediția a unsprezecea a Encyclopædia Britannica a descris catifeaua și istoria ei astfel:

”Catifeaua, o țesătură textilă de mătase cu o suprafață scurtă și densă. După toate probabilitățile, arta țesutului de catifea își are originea în Orientul Îndepărtat; și abia pe la începutul secolului al XIV-lea găsim mențiuni despre ea.

Proprietățile deosebite ale catifelei, profunzimea splendidă, dar înmuiată, a culorii pe care o prezintă, au marcat-o imediat ca un material potrivit pentru veșmintele ecleziastice, veșmintele regale și de stat, de draperiile somptuoase; iar cele mai inedite texturi ale vremurilor medievale erau din catifea italiană.

Acestea au fost tratate în multe feluri cel mai eficient pentru ornamentare, prin variarea culorii, prin producerea de lungimi diferite și prin brodarea cu mătase simplă.

Cele mai vechi surse de catifea artistică europeană au fost de tip Catanzaro, Lucca, Genova, Florența și Veneția, care au continuat să trimită texturi bogate de catifea.

Ceva mai târziu, arta a fost preluată de țesătorii flamanzi, iar în secolul al XVI-lea, Bruges și-a dobândit o reputație de mari producători de catifea care nu era inferioară celor din marile orașe italiene”.

Foto domeniu public, Sarah Pflug burst shopify


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii