Cât de vechi este catargul?

În Occident, conceptul unei nave care are mai mult de un catarg, pentru a-i oferi mai multă viteză în navigație și pentru a-și îmbunătăți calitățile de navigare, a evoluat în apele mediteraneene de nord: cel mai vechi catarg a fost identificat pe o pixis etruscă din Caere, Italia, datând de la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr.
Catargul a devenit destul de comun pe galerele romane, unde, înclinat la un unghi de 45°, era mai mult asemănător cu un bompres, iar pânza anterioară așezată pe el, redusă în dimensiuni, pare a fi folosită mai degrabă ca ajutor la virare decât pentru propulsie.
În timp ce majoritatea dovezilor antice sunt iconografice, existența catargelor poate fi dedusă și din punct de vedere arheologic din fantele din picioarele catargului aflate prea aproape de prora pentru o vela mare.
De-a lungul antichității, atât vela de probă, cât și mizana au rămas secundare în ceea ce privește dimensiunea pânzei, deși suficient de mari pentru a necesita tachelaj complet.
În antichitatea târzie, catargul și-a pierdut cea mai mare parte din înclinare, stând aproape vertical pe unele nave.
Navele cu pânze cu mai multe catarge au fost reintroduse în Marea Mediterană în Evul Mediu târziu.
Navele mari intrau din ce în ce mai mult în uz și nevoia de catarge suplimentare pentru a controla aceste nave în mod adecvat a crescut odată cu creșterea tonajului.
Spre deosebire de antichitate, catargul de mizană a fost adoptate pe vase medievale mai devreme decât catargul de forță, un proces care poate fi urmărit prin dovezi picturale de la Veneția și Barcelona până la mijlocul secolului al XIV-lea.
Pentru a echilibra planul velei, următorul pas evident a fost adăugarea unui catarg din partea catargului principal, care apare pentru prima dată într-un desen cu cerneală catalană din 1409.
Odată cu nava cu trei catarge stabilită, propulsată de platforme pătrate și lateen, și ghidată de către cârma, toată tehnologia avansată de proiectare a navelor necesară pentru marile călătorii transoceanice a fost pusă în aplicare până la începutul secolului al XV-lea.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu