Cât de veche este Turta Dulce?

Se spune că a fost adusă în Europa în 992 d.Hr. de călugărul armean Grigore de Nicopole (numit și Grigore Makar și Grégoire de Nicopolis).
A părăsit Nicopolis (în vestul Greciei de astăzi) pentru a locui în Bondaroy (centrul de nord al Franței), lângă orașul Pithiviers.
A stat acolo șapte ani până la moartea sa, în 999 și a predat creștinilor francezi prepararea turtei dulci. Este posibil să fi fost adus în Europa de Vest din estul Mediteranei în secolul al XI-lea.
Din secolul al XIII-lea, turta dulce a fost făcută în Toruń, pe atunci statul Ordinului Teutonic (acum Polonia).
A câștigat faimă și în străinătate când a fost adusă în Suedia de imigranții germani. În Germania din secolul al XV-lea, o breaslă de turtă dulce controla producția.
Primele referințe de la Abația Vadstena arată cum călugărițele suedeze au copt turtă dulce pentru a ușura indigestia în 1444.
Era obiceiul de a coace biscuiți albi și de a-i picta ca decorațiuni pentru ferestre. În Anglia, se credea că turta dulce are proprietăți medicinale.
Scriitorul din secolul al XVI-lea John Baret a descris turta dulce ca „un fel de prăjitură sau pastă făcută pentru a mângâia stomacul”.
Turta dulce a fost un răsfăț popular la festivalurile și târgurile europene medievale și chiar existau târguri de turtă dulce.
Primul comerț documentat cu biscuiți din turtă dulce din Anglia datează din secolul al XVII-lea, unde erau vânduți în mănăstiri, farmacii și piețele fermierilor din piața orașului.
O sută de ani mai târziu, orașul Market Drayton din Shropshire a devenit cunoscut pentru turta dulce, așa cum este afișat pe semnul de bun venit al orașului lor, afirmând că este „casa turtei dulci”.
Prima mențiune înregistrată despre pâinea dulce care a fost coaptă în oraș datează din 1793, deși probabil a fost făcută mai devreme.
Turta dulce a devenit disponibilă pe scară largă în secolul al XVIII-lea.
Turta dulce a ajuns în America cu coloniști din Europa. Melasa, care era mai puțin costisitoare decât zahărul, a devenit curând un ingredient comun și a produs o prăjitură mai moale.
Prima carte de bucate americană tipărită, American Cookery de Amelia Simmons, conținea șapte rețete diferite pentru turtă dulce.
Rețeta ei de „Turtă dulce moale de copt în tigăi” este prima rețetă scrisă pentru turta dulce americană de modă veche.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu