Cât de mulți bani există în acest moment în lume și cum au apărut aceștia…

Stabilirea sumei totale a banilor existenți pe piață poate fi o adevărată provocare. Aceasta depinde de modul în care banii sunt clasificați. Când aceștia sunt considerați ca fiind monedele fizice, bancnotele avute în buzunarul fiecăruia și cele depuse în conturile de economii, suma totală la nivel global este de aproximativ 36,8 trilioane de dolari. Cu toate acestea, atunci când la acești bani fizici adăugăm și banii virtuali, suma se ridică la aproximativ 90,4 trilioane $. Această sumă crește, de asemenea, atunci când sunt incluse spre exemplu criptomonedele sau valoarea acțiunile de la bursă.
Aproximativ 160 miliarde dolari sunt în circulație în întreaga lume sub formă de criptomonede. Astăzi, tranzacțiile devin tot mai mult electronice, reducând în consecință utilizarea banilor fizici. Utilizarea telefoanelor mobile, precum și a computerelor în transferul de bani, a redus, de asemenea, banii fizici din circulație. Însă de cât timp folosește omenirea banii ca mijloc de a achiziționa produse sau servicii?
Ei bine, banii, într-o anumită formă, au făcut și fac parte din istoria omenirii de cel puțin 3000 de ani. Înainte de această perioadă oamenii foloseau un sistem de troc, schimb de mărfuri. Primele monede au fost date în circulație în secolul al VII-lea î.Hr., în Asia Mica. Ideea a ajuns repede la urechile grecilor și ulterior ale romanilor, care au început și ei să-și bată propriile monede din argint și bronz. Drept garanție a valorii, pe monede era gravat sigiliul regelui, al țarii sau al orașului care le-a emis. Chinezii au inventat hârtia și au fost si primii care au introdus conceptul de bani de hârtie. Ulterior, negustorii italieni din secolul al XI-lea au început să utilizeze și ei „hârtii de valoare”. Acestea erau utilizate numai de către negustori.
Trecerea la banii tip hârtie în Europa a dus la o creștere a comerțului între statele și regiunile Europei. Stabilitatea unei anumite monarhii sau a unui guvern a influențat valoarea monedei țării respective și capacitatea acesteia de a tranzacționa pe o piață din ce în ce mai internațională. Concurența dintre state sau familii regale a condus deseori la războaie valutare, în care țările concurente încercau să afecteze valoarea monedei concurente, reducând puterea de cumpărare a inamicului sau capacitatea sa de a face plăți.
Secolul XXI a dat naștere la noi forme de plată, și anume cele electronice, însă acestea nu au rezolvat nici problema șpăgii și nici a circulației banilor la negru sau pentru achiziționarea de lucruri scoase în afara legii precum drogurile. Din păcate, banii au încă un efect foarte real și permanent asupra modului în care marile puteri economice influențează lumea în care trăim.
sursa: https://www.worldatlas.com/articles/how-much-money-is-there-in-the-world.html
sursa: https://www.investopedia.com/articles/07/roots_of_money.asp
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu