Castelul Predjama din Slovenia

Castelul a devenit cunoscut ca reședința cavalerului Erasmus din Lueg, stăpân al castelului în secolul al XV-lea și un renumit baron tâlhar. Era fiul guvernatorului imperial al Triestei, Nikolaj Lueger.
Potrivit legendei, Erasmus a intrat în conflict cu Habsburgii când l-a ucis pe comandantul armatei imperiale, mareșalul Pappenheim, care a jignit onoarea prietenului decedat al lui Erasmus și faimosului condotier Andrej Baumkircher din Vipava.
Fugind de răzbunarea Sfântului Împărat Roman Frederic al III-lea, Erasmus a ajuns la cetatea familiei Predjama.
De acolo, s-a aliat cu regele Matthias Corvinus și a început să atace moșiile și orașele habsburgice din Carniola.
Împăratul l-a însărcinat pe guvernatorul Triestei, Andrej Ravbar, cu capturarea sau uciderea lui Erasmus. Erasmus a fost ucis după un lung asediu.
Potrivit unei legende populare, dar nefondate, Erasmus a fost trădat de unul dintre oamenii săi și a fost ucis de o împușcătură de tun în toaleta sa.
După asediul și distrugerea castelului original, ruinele acestuia au fost achiziționate de familia Oberburg.
În 1511, al doilea castel, construit de familia Purgstall în primul deceniu al secolului al XVI-lea, a fost distrus într-un cutremur.
În anul 1567, arhiducele Carol al Austriei a închiriat castelul baronului Philipp von Cobenzl, care l-a plătit după 20 de ani.
În 1570, actualul castel a fost construit în stil renascentist, lângă o stâncă verticală sub fortificația medievală originală. Castelul a rămas în această formă, practic neschimbat, până în zilele noastre.
Un puț natural vertical, pe care Erasmus a ordonat să fie mărit, iese din castelul original și duce la ieșirea situată în vârful stâncii, la 25 de metri distanță de marginea stâncii.
Acest puț i-a permis lui Erasmus să aprovizioneze în secret castelul cu hrană în timpul asediului; l-a folosit și pentru a-și continua jaful.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu