Case comunale gigantice în China (Foto)

Tulouul Fujian sunt locuințe rurale chineze, unice pentru zonele muntoase din sud-estul Chinei. Au fost construite în mare parte între secolele al XII-lea și al XX-lea.
Un tulou este de obicei o clădire mare, închisă și fortificată, cel mai frecvent dreptunghiulară sau circulară în configurație, cu pereți de pământ foarte groși, portanti, înălțimi între trei și cinci etaje, adăpostind până la 800 de persoane.
Clădirile interioare mai mici sunt adesea închise de acești ziduri periferice uriașe care pot conține holuri, depozite, fântâni și zone de locuit, întreaga structură asemănând cu un mic oraș fortificat.
Structurile exterioare fortificate sunt formate prin compactarea pământului, amestecat cu piatră, bambus, lemn și alte materiale ușor disponibile, pentru a forma pereți de până la 1,8 m grosime.
Ramuri, fâșii de lemn și așchii de bambus sunt adesea așezate în perete ca armătură suplimentară.
Rezultatul este o clădire bine luminată, bine ventilată, rezistentă la vânt și la cutremure, care este caldă iarna și răcoroasă vara.
Aceste clădiri au de obicei o singură poartă principală, străjuită de uși din lemn, întărite cu un înveliș exterior din tablă. Nivelul superior al acestor clădiri de pământ are găuri pentru arme în scop defensiv.
Majoritatea acestor tulouri (cu excepția clusterului Dadi tulou din județul Hua’an) se găsesc într-o zonă geografică relativ restrânsă, care se află la granița dintre județele Yongding, Nanjing și Pinghe din provincia Fujian.
Unele dintre tulouri se găsesc și în provincia vecină Guangdong, cum ar fi în estul comitatului Dabu Meizhou.
Acestea sunt administrate ca un singur sit turistic (cunoscut sub numele de Zona pitorească Nanjing Tulou) cu intrarea în comuna Shuyang (județul Nanjing, Zhangzhou).
Prin urmare, vizitele în această zonă cuprind de obicei un tur al celor mai distinctive și faimoase din „Yongding” (cluster Gaobei Tulou, cluster Hongkeng Tulou, cluster Chuxi Tulou, Casa de pământ Zhenfulou și Casa de pământ Yanxianglou) și „Nanjing” (Tianluokeng Tulou, Hekeng Tulou, Heguilou Earthen House și Huaiyuanlou Earthen House) grupuri de tulou.
Un total de 46 de situri Fujian tulou au fost înscrise în 2008 de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial, ca „exemple excepționale de tradiție și funcție de construcție care exemplifică un anumit tip de viață comunală și organizare defensivă într-o relație armonioasă cu mediul lor”.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu