Casa Melik, cea mai veche locuinţă a Capitalei

Este considerată una dintre cele mai frumoase construcţii-monument şi una dintre cele mai frumoase locuri ascunse din Bucureşti! Construcția poartă numele de Casa Melik și datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Așadar, are o vechime de 250 de ani. A fost construită pe uliţa Spătatului, la numărul 22, de un boier al cărui nume nu a rămas scris în nici un document. Acesta a murit în 1815 și casa a rămas urmașilor săi. A fost vândută unui negustor armean, Kevork Nazaretoglu, pentru suma de 1.400 de taleri, sumă importantă la vremea respectivă. Nazaretoglu renovează casa în 1822, aducând mici modificări interioare, dar păstrând neatinse zidurile principale. Casa ramâne în familie iar Ana, nepoata lui Kevork Nazaretoglu, o moștenește și rămâne să locuiască în ea alături de soțul ei Iacob Melik, care va da numele clădirii.
Iacob Melik a fost “un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării L’Orient devant L’Occident, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original”. A făcut parte ca traducător dintr-o delegaţie formată din Ştefan Golescu, Nicolae Bălcescu, Ion Brătianu, „care urma să prezinte la Constantinopol doleanţele ţării”.
După moartea soţului, Ana va lăsa prin testament casa comunităţii armeneşti pentru a face din ea „un azil de văduve sărace”.
Imobilul a fost afectat de un incendiu în 1913. Eugen Melik, un nepot al familiei Melik, comandă în 1920 restaurarea clădirii, proiect realizat de arhitectului Paul Smărăndescu. “În 1969, parohia bisericii armeneşti donează casa Melik, împreună cu terenul din jur, Consiliului Popular al Municipiului Bucureşti.” Imobilul a beneficiat de o renovare în 1970, iar cea mai recentă în 2009.
Începând cu anul 1971, casa este gazda Muzeului Theodor Pallady. Aici este prezentată colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, “în cadrul căreia se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român”.
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: mnars.art.ro, agerpres, ziarullumina.ro, mediafax
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
o splendoare arhitectonica . din care se pot inspira arhitectii , cand fac proiecte pentru baieti destepti cu bani . daca o comparam cu vila videanu … ,sau cu „arhitectura palatelor cu turnulete ! … oare cum mai arata hotelul unde s-a semnat unirea , ca vine 24 ianuarie ??? . bine ca se repara vila lac …